Cakó Ferenc - Életrajz

Cakó Ferenc grafikus, animációs film rendező, festő

1950-ben született Budapesten.

A budapesti Képző és Iparművészeti Szakközépiskola grafikai szakának elvégzése után felvételt nyer a Magyar Képzőművészeti Főiskola alkalmazott grafika szakára, ahol 1973-ban szerez diplomát.
Főiskolai évei alatt készült amatőr animációs filmjeivel többször nyer az Országos Amatőrfilm Fesztiválon, majd meghívást kap a Pannónia Filmstúdióba, ahol 1973-tól 1991-ig tervező-rendező.
A háromdimenziós animáció területén kezdetben báb- és gyurmafilmeket, sorozatokat, reklámokat rendez és animál. (Sebaj Tóbiás és Zénó filmjei ma is népszerűek.)
Első nagy elismerését 1988-ban az AB OVO című szobor-homokanimációs filmjével éri el, Cannesban BEST SHORT díjat kap, emellett több nemzetközi filmfesztivál is fődíjjal jutalmazza.

A képzőművészeti formavilág állandó kísérletezője különleges hatású homokrajz-animációs filmjeivel. Önállóan írja, tervezi, rendezi és kivitelezi a nemzetközi fesztiválokon nagy sikert arató filmjeit.

1994-ben HAMU című filmje ARANY MEDVE díjat kap a berlini filmfesztiválon.
1995-ben saját animációs film műtermet hoz létre C.A.K.Ó. Stúdió néven.
Képzőművészeti ihletésű, több hónapi aprólékos munkával készült filmjeit szinte valamennyi nemzetközi filmfesztivál jelentős díjjal jutalmazza, alkotásai a fesztiválok retrospektív vetítésein is szerepelnek. Nemzetközi filmfesztiválokon többször zsűritag és animációs kurzusokat tart.
Filmkészítés mellett többnyire air-brush és olajtechnikával készült képeiből rendez rendszeresen kiállításokat itthon és külföldön egyaránt.

A 70-es évek második felében készült figurális grafikáit egyaránt jellemzi a szociológiai érzékenység és az ironikus, groteszt képi megfogalmazás.
A 90-es évektől színesebb, mozgalmasabb, látványosabb, szürreális hangulatú alkotásai érezhetően kötődnek animációs filmjeinek képi világához.
A világon elsőként 1996-ban dolgozta ki az élő homokanimációs előadást. Azóta a zeneszámok ihlette élő-kavargó, filmszerűen pergő, látványos színpadi homokrajz-folyamát óriás kivetítőn kísérheti figyelemmel a nagyérdemű. Ezekkel az előadásokkal jelentős hazai és nemzetközi közönségsikereket ért el.

Gyermek- és ifjúsági könyveket, tankönyveket illusztrál és plakátokat tervez.

A soproni Alkalmazott Művészeti Intézet egyetemi docense.
Valenciai Nemzetközi Filmfesztivál Életműdíj.
Érdemes és Kiváló Művész.

A rendezvény támogatói és együttműködő partnerei

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők