Írott tojások az Öregiskolában - Helyszínismertető

Nagy megtiszteltetés és öröm az Öregiskola számára, hogy intézményünkben fogadhattuk a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjas Jókainé Gombosi Beatrix és tanítványai "Keresztet vetek a fődgyire..." Írott tojások a Kárpát-medencéből című időszaki kiállítását.
Helyszín: Kossuth Lajos utca 78.

A tárlatot 2022. március 18-án nyitottunk meg és az érdeklődők egészen április 22-ig díjtalanul megtekinthetik a vitrinekbe rendezett és fotókon megörökített szebbnél-szebb hímes tojásokat.

A 2022-es év harmadik kiállításmegnyitóján ismét alkotó hölgyeket köszönthettünk az Öregiskola falai között! A falunk béli Szilvássy Rita és Szilágyi Erzsébet tárlatai után márciusban Jókainé Gombosi Beatrix tojásíró népi iparművész hozta el az Öregiskolába a saját munkáit, és 9 tanítványának az alkotásait. A Kárpát-medence különböző pontjairól, változatos életúttal és érdeklődési körökkel érkeztek hozzánk azok az „inasok”, akik Beától leshették el a tojásíró mesterség fortélyait a Csoóri Sándor Alap által biztosított Mester és Inas program keretében. Kik is ők? Berty Réka, György-Dávid Anita, Jókai Anna Veronika, Mesterfalvi Kamilla, Pálffyné Tóth Beatrix, Ragó Sára, Soós Melitta, Szabóné Mátis Brigitta és Urbán Anna. 

Azt követően, hogy a magyar kultúra napja alkalmából Szilágyi Erzsébet segítségével betekintést nyerhettünk a magyar népi kultúrában fontos szerepet betöltő kékfestés újragondolási lehetőségeibe, mostani tárlatunkkal a népi kultúránk egy másik, szintén nagyon izgalmas, és megőrzésre, illetve továbbadásra méltó területére kalandozhatunk. A kékfestéshez hasonlóan a tojásírás élő hagyománya is szerepel a Szellemi és Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékén, közismert nevén az UNESCO listán. A megnyitót megelőző tojásíró foglalkozáson a kiállító alkotók iránymutatása mellett az érdeklődő nagykovácsiak is kipróbálhatták, hogyan, milyen eszközökkel készül egy-egy írókázott piros tojás. Reméljük, hogy többen is kedvet kaptak ahhoz, hogy Nagypénteken az otthonaikban saját maguk készítsék el a hímes tojásokat! A kiállításon bemutatott technikák – maratás, két-, vagy akár többszínű festés, növényi festés stb. – elsajátításához természetesen több időre van szükség annál, mint amire nálunk lehetőség kínálkozott, de az alkotók kiállított hímeseit szemlélve bizonyára fel lehet fedezni olyan egyszerűbb motívumokat, amelyek a kezdők számára is megvalósíthatók.

Érdemes még felidéznünk a megnyitó talán legmeghatóbb pillanatát, amikor is Pálffyné Tóth Beatrixelénekelte a moldvai csángó AranyMiatyánkat. Mária és Jézus párbeszédéhez kapcsolódtak Horváth Szilárd, a gödi Búzaszem Iskola vezetőjének megszívlelendő gondolatai is:

"Az itt elhangzott Aranymiatyánk ima közel visz bennünket ahhoz a lélekhez, amely a néphagyományban megtestesül. Ha a néphagyományról úgy beszélünk, például a tánc tekintetében, hogy az lépések sorozata, ha a zenét nézzük, csak arról szól, hogy fogjuk le a húrokat, ha a kézművességet, a tojásírást nézzük, akkor csak vonalak húzásáról szól, akkor elveszítjük azt az iránytűt, amit a néphagyomány valójában jelent. Nem lehet a néphagyományról úgy beszélni, hogy nem vesszük figyelembe, hogy az Teremtő központú, közösség központú, és természet központú világképet közvetít nekünk. Ha a Teremtőt kivesszük belőle, akkor szétporlik a kezeink között."

Reméljük, hogy minél többen betérnek hozzánk az Öregiskolába, és kihasználják azt a kivételes lehetőséget, hogy a kortárs magyar népi iparművészet eme csodálatos darabjai húsvétra készülődvén épp itt, Nagykovácsiban tekinthetők meg.

Dienes Beáta

Források: Nagykovácsi Krónika

A rendezvény támogatói és együttműködő partnerei

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők