Öregiskola - Helyszínismertető

Közösségi ház és könyvtár - Megtekinthető tárlatok
Helyszín: Kossuth Lajos utca 78.

Miért Öregiskola?

Intézményünk épületében működött egykor a község elemi iskolája. Arra a kérdésre, hogy mióta volt ebben az épületben az oktatás, pontos adatot nem találtunk. Az U alakú épület szerepel az 1885-ös kataszteri térképeken, 1910-ben pedig a jobbszárnyat bővítették, ekkor már egészen biztos, hogy itt volt az elemi iskola. 1933-ban készült el, az új mostani iskolaépület első része. Fokozatosan bővítették. De a mai itt született középkorú, idős emberek még az Öregiskola épületében kezdték a betűvetést. A könyvtár egy részének a helyén volt a tornaterem, a kisteremben osztályterem, a nagyterem helyén is osztálytermek voltak, és az épület hátsó részén pedig az igazgatói lakás kapott helyet.

A hetvenes évek második felében az épületből folyamatosan vonták ki az oktatás, napközis nevelés funkcióit, ahogyan az új iskola bővült. A nyolcvanas évekre az épület magára maradt. Állaga egyre romlott, ablakait bedeszkázták. Többször felmerült a bontás gondolata is.

A község régi lakói azonban nagyon szerették az épületet, ahogy emlegették, az Öregiskolát. Sokszor álltak ki mellette, közadakozásból kicserélték a homlokzati ablakokat. Végül az épület két szárnya két különböző pályázati konstrukcióban kelhetett életre. 2006-tól fokozatosan az épület bal szárnyát kezdték használni, majd 2013-ban kezdődött a jobb szárny felújítása.

A Nagykovácsi Öregiskola Közösségi Ház és Könyvtár intézményi alapítása 2007. szeptember 16-án történt, ekkor határozott úgy a község képviselő-testülete, hogy a neve legyen az, ahogyan az épületet egykor használók ismerik, tehát Öregiskola. 

Megtekinthető tárlatok

Az Öregiskola könyvtári szárnyának harmadik emeletén található egy kis helytörténeti sarok mely Nagykovácsi bányász múltjával, a bányagazdálkodással kapcsolatos mini kiállítást kínál a látogatónak. Ugyanitt az iskolatörténnel kapcsolatos néhány tárgy is helyet kapott, Szatmári Lajos tanár úr, helytörténész vigyázó tekintetével ölelve. Szatmári Lajos életét összefoglaló tablók, tárgyak mutatják be a történelem-magyar szakos tanár, járási szakfelügyelő életét. 

A sváb múlttal kapcsolatos tárgyi emlékek átkerültek a Sváb Emlékszobába, az itt maradt használati tárgyak közösségi gyűjtés eredményeként gyűltek össze. A falakon látható fotók szintén a sváb időszak képei, illetve a fotókiállítás a nagykovácsi temető régi sváb sírjait örökíti meg, Mányó Ádám fotóit láthatjuk 2010-ből.

A felújított templom százéves padjaiból kettőt kaptunk meg, és helyeztünk el a közelmúltban a kiállítótérben. 

A helytörténeti sarok nem adhat adottságai miatt teljeskörű áttekintést, csak jelzi az igényt, Nagykovácsi helytörténetének jövőbeni bemutatására. 

Ugyanitt látható Morvay Zsuzsa kerámikusművész adománya, a Háromkirályok szobor, melynek szintén méltó kiállító helyét keressük. 

A rendezvény támogatói és együttműködő partnerei

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők