Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Kutyák szőrápolása nyáron

Gondos gazdiknak árulunk el kutyás titkokat. - Csóka Krisztina kutyakozmetikus írása

A felelős állattartó kutyagazdák mindig a legjobbat szeretnék kutyáiknak, de mi is a legjobb a szőrápolás szempontjából nyáron? A kutyáknál különböző szőrtípusok léteznek, jó, ha a gazda tisztában van azzal, hogy a kutyája ebből a szempontból melyik csoportba tartozik, mert mindegyiket másképp kell ápolni.


Vannak az úgynevezett dupla szőrű kutyák, mint pl. a juhászkutyák és keverékeik, akiknek a szőrzetük keményebb fedőszőrökből és viszonylag sok aljszőrből áll. Az aljszőrzetet minden vedléskor szakszerűen el kell távolítani, amikor ez nem történik meg, akkor láthatunk jellemzően a combokon, a háton csomókban hulló szőrű kutyát. Ezt a fajta szőrzetet nem szerencsés lenyírni, mert minden egyes nyírással dúsul az aljszőr, és a szőr tövénél bent maradó rész irritációt okozhat.

Itt szeretném megemlíteni a golden retrievereket, az ő esetükben is a nyírás a lehető legszakmaiatlanabb megoldás, mert már egy nyírással is tönkre lehet tenni a szőrzetet, több nyírás után az aljszőr a legtöbb esetben kezelhetetlen mennyiségben lesz jelen és sokszor kialakul bőrgyulladás.

Vannak a trimmelést igénylő szőrzettel rendelkezőkutyák, ők a drótszőrűek, mint pl a legtöbb terrier, vagy szálkás szőrűek, mint sok tacskó, és a kettős szőrzetűek, mint pl. a spánielek.
A trimmelés az elhalt szőrzet kitépéssel való eltávolítása, ami nem fáj a kutyának, viszont elég jelentős fizikai munka a trimmelő embernek. Ezt a műveletet egy évben 2-4 alkalommal ideális elvégezni. A trimmelésre alkalmas szőrzetet lenyírni csak idősödő, rossz állóképességű kutyáknál indokolt, mert mint ahogy a dupla szőrű kutyáknál, náluk is a bent maradó szőrvégek irritációt okozhatnak. Ezeknél a kutyáknál a nyírás után jelentősen megváltozik a szőrzet színe és megnő a puha aljszőrzet mennyisége, ami nem előnyös.
Vannak a folyamatosan növő szőrzettel rendelkező kutyák, akik, ha nem nyírjuk le, akkor szinte a végtelenségig megnő a bundájuk, ilyenek többek között a bichonok, uszkárok, pulik. Az ő szőrüket következmények nélkül le lehet vágni, ugyanolyan mennyiségben és minőségben vissza is nő. Nekik tanácsos  nyáron rövid, sportos frizurát készíttetni, de őket sem szabad teljesen kopaszra nyírni, legalább 1-2 mm maradjon mindenhol rajtuk. Tévhit, hogy a pulik szeme előtt nem szabad levágni a szőrt, a puli szeme anatómiailag ugyanolyan, mint a többi kutya szeme, csak úgy kell elképzelni, mint amikor valaki leveszi a napszemüveget (levágásra kerül az árnyékoló szőr), akkor egy ideig zavarja a fény, de a kutya ezt hamar megszokja, nem betegszik meg tőle. A zsinóros szőrűek kivételével az ilyen szőrzetet rendszeresen fésülni kell, mert ennek hiányában összenemezesedik.

A legegyszerűbb dolguk szőrápolás szempontjából a rövid szőrű kutyáknak van, mint pl a boxer, vagy sok vizsla. Nekik elegendő éves 2-4 alkalommal egy szakszerű fürdetés, erre azért van szükség, hogy a náluk is jelen levő sok aljszőrzetet el tudja távolítani a szakember. Ilyenkor kicsit kevesebbet kell utánuk porszívózni a lakásban. Bármilyen szőrtípussal is rendelkezik a kutyánk, nagyon fontos az aljszőrzet eltávolítása, mert az nyáron nagyon melegíti a kutyát, és esős időben, vagy medencében, illetve szabad vizekben való lubickolás után az aljszőrös terület be tud fülledni, és bőrgyulladást okozhat. Gyakori ilyenkor az úgynevezett hot spot kialakulása, ami a befülledt terület erős bőrgyulladása és elfertőződése, ami már komoly állatorvosi ellátást igényel. Ne feledjük, az ápolt kutya boldog kutya, büszke lehet rá a gazdája, és a kutya is így érzi jól magát.

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!