Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

ZERO WASTE - A felkapott fogalom - mit is jelent pontosan?

Krezinger - Lloyd Zita, a Nagykovácsi Zero Waste Fb csoport adminisztrátorának írása

A zero waste egy napjainkban nagyon felkapott kifejezés, amibe úton-útfélen belebotlik az ember. A zero waste kifejezés szó szerint azt jelenti, hogy nulla hulladék. Tulajdonképpen egy olyan logikai megközelítésről van szó amely az újrahasznosításnál (recycle) is hatékonyabb megoldásokat keres a hulladékgazdálkodás tekintetében. Ennek alapja az, hogyha a termékeket örök életűnek, azaz újrafelhasználhatónak (reusable) gyártják. Vagyis egyszerűbben megfogalmazva, a zero waste mozgalom célja az, hogy a hulladéktermelés helyett mindent használjunk újra – meg újra, szemben az egyszer használatos megközelítéssel. Így elkerülhetjük, hogy hulladék kerüljön a természetbe, hiszen minden már nem használatos, zero waste gondolkodásmóddal készült termék “élete” végén is megtalálja az új, hasznos helyét a természetben. A zero waste egy olyan etikusságra, gazdaságosságra és hatékonyságra törekvő mozgalom, amely útmutatóként szolgál az emberek számára, hogy életmódjukat és bevett szokásaikat aszerint változtassák meg, hogy az a fenntartható, a természetben is lejátszódó folyamatokat utánozza. Ideális esetben a zero waste szerint minden termék eredeti funkciójára szánt idejének lejárta után egyéb használati célokra is alkalmazható.

(forras: zerohero.hu)

MIT IS JELENT EZ A VALÓSÁGBAN?

Én elõször Bea Johnson a zero waste nagyasszonyának könyvét olvastam és igen nagy hatással volt rám! Hogy lehet egy befőttesüvegbe sūríteni egy évnyi szemetet egy négy fős háztartás esetében?
A válasz egyszerű, a kivitelezés jóval nehezebb, vagy nem is annyira? Tanuljunk meg nemet mondani minden olyan felesleges dologra, amire, ha őszintén magunkba nézünk, az első perctől tudjuk, hogy nincs rá szükségünk vagy a szemétben fogja végezni! Ha eljutottunk odáig, hogy egy vásárlásnál már meg tudjuk állapítani, hogy mire van valójában szükségünk, akkor egyszer csak szembesülni fogunk azzal,hogy az otthonunk tele van olyan dolgokkal, amire valójában NINCS IS SZÜKSÉGÜNK! 
Ahogy a “cucctalanítás” nagyasszonya Marie Kondo mondja “doesn’t spark joy”, tehát nem okoz örömet a birtoklása. Ezért a nulladik lépés mindenképpen az otthonunk alapos kitakarítása kell hogy legyen – Bea Johnson-ék ingóságuk 80%-ától szabadultak meg egy költözés kapcsán! Itt számomra ütközik a két alapelv, legalábbis a zero waste törekvés lassítja a lomtalanítási folyamatot. Hisz már nem akarunk szemetelni, de rájövünk, hogy több köbméter felesleges holmi van a birtokunkban… Innen kezdődik az igazi munka! Itt a tavasz, itt a nyár, induljanak a garázsvásárok, a ruhacsomagok internetes értékesítése, a jótékonykodás, háztartási gépek megjavítása, bútorok felújítása! Bea szerint a gyűjtögető életmód nem csupán környezetszennyező és drága is, de olyan értékes időt vesz el az emberek életéből amire nem is gondolnak! Érdemes kipróbálni!

Cikkünk az összekovácsoló magazin ötödik számában jelent meg, melyet az alábbi linken olvashat: 

https://www.osszekovacsolo.hu/hu/magazin

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!