Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Hajtsunk lassan, Nagykovácsiért! - Csatlakozz kampányunkhoz, keresd matricákat és ragaszd fel!

Mindannyian részt veszünk a közlekedésben - ki autóval, ki kerékpárral és van, aki gyalog intézi ügyeit. A volánnál ülők nem tudják, hogy a becslések szerint az átlagsebesség 5%-os csökkentése 30%-kal csökkentheti a halálos balesetek számát!

Jellemzően az autósok 40-50%-a meghaladja a megengedett sebességet, emellett Nagykovácsiban a legtöbb utcában nincsen járda - sőt, van ahol még aszfalt út sincsen. 

Sokan kerékpároznak, sétálnak és olyan is van, hogy gyerekek játszanak az utcán. 

Mindezek ellenére nagyon sokan gyorsabban közlekednek mint az biztonságos lenne. 

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy azoknak a gyalogosoknak a 40-45 százaléka meghal, akiket egy óránként 50 kilométeres sebességgel haladó gépkocsi üt el. 

Azonban ha a gázoló gépkocsi sebessége 30 kilométer/óra, az elütött gyalogosok mintegy 5-10 százaléka szenved csak halálos balesetet, egyúttal az összes balesetek száma mintegy 20 százalékkal csökken, a súlyos balesetek száma pedig még inkább mérséklődik. 


Az alábbi ábrán a védtelen közlekedők túlélési esélyi láthatóak a gépjármű sebességének függvényében

Köztudott, hogy minél lassabban mozog a gépkocsi, annál kisebb távolságra van szüksége a vezetőnek ahhoz, hogy reagáljon a problémára, fékezzen és megálljon. Óránként 50 kilométeres sebességnél egy átlagos autónak majdnem 28 méterre van szüksége, hogy megálljon, 30 km/h esetén ez kevesebb mint a fele: mindössze 13,3 méter.

Természetesen a gyerekek vannak a legnagyobb kockázatnak kitéve, mivel ők jellemzően sokkal figyelmetlenebbek a felnőtteknél, így nekünk kell nagyobb figyelmet fordítani rájuk és megóvni őket!

A balesetek megelőzésén túl számos más előnnyel is jár, ha lassabban közlekedünk:

  • Csendesebb élet, kevesebb por: A közlekedési zaj nem csak zavaró, de káros is az emberi egészségre - amit az Egészségügyi Világszervezet alapos vizsgálatai is alátámasztanak. Különösen igaz ez Nagykovácsiban, ahol számos olyan utca található még (sajnos) ahol nincs szilárd útburkolat, így az autók nyáron vagy száraz időben nagyobb sebességgel haladva hatalmas port kavarnak.
  • Több tér a gyerekeknek és a gyalogosoknak: településünket szűk, járda nélküli utcák jellemzik, ahol gyerekek játszanak, gyalogosok sétálnak. A sebesség csökkentésével lehetőséget adunk mindenkinek, hogy ez így is maradhasson és biztonságban érezzék magukat.
  • Biztonságosabb kerékpározás és rollerezés: a kerékpározó és rollerező gyerekek és felnőttek is biztonságosabban érezhetik magukat az utcán, ha körülöttük lassabban és figyelmesebben közlekednek az autók.
  • A környezet védelme: végül de nem utolsó sorban a sebesség csökkentésével csökken az autók károsanyag kibocsátása. Nagykovácsi rendkívüli környezeti adottságokkal rendelkezik, ezt becsüljük és óvjuk meg!
  • Mindezek mellett fontosnak tartjuk, hogy a jármű vezetőkön kívül minden forgalomban résztvevő - gyermek, gyalogos, kerékpáros vagy rolleres - részesüljön kresz oktatásban és legyen tisztában az alapvető szabályokkal és be is tartsa azokat!

Figyeljünk egymásra és HAJTSUNK LASSAN, NAGYKOVÁCSIÉRT!

 

A matricákat keresd az alábbi helyeken:

Nagykovácsi Kispatak Óvoda (Kaszáló u. 16-18)
Kispatak óvoda Dózsa Gy. utcai tagóvoda (Dózsa György u. 39)
Tandem Könyvesbolt és kávézó (Kossuth Lajos u. 3) 
Auto Kar-Tel autószerviz (Kossuth Lajos u. 1/c)
Teli Garázs Gumiszerviz (Pók u. 60)


Csatlakozz kampányunkhoz, szerezz be egy matricát és ragaszd fel!

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!