Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Gyorshajtók Ellen Párnával

Magyarország úthálózatán, több más európai országhoz hasonlóan továbbra is jelentős baleseti veszélyforrás a gyorshajtás. Az országos közúthálózaton a gyorshajtókat előre telepített sebességmérő eszközökkel, vagy mobil sebességmérő kamerákkal próbálja kiszűrni és büntetni a rendőrség. Ezzel párhuzamosan a közúthálózat belterületi, elsősorban a gyorshajtásra legérzékenyebb lakó és pihenő övezeti részein még komolyabb problémát jelent az ott élők biztonságát naponta veszélyeztető járművek sebességének csökkentése.

Fokozottan érvényes ez Nagykovácsi területén, ahol a település jelentős részén nincs gyalogjárda, ezért az itt élőknek sok helyen az úttesten kell közlekedniük, ezek közül kiemelten veszélyesek azok a területek, ahol fiatal családok élnek gyerekekkel. Sok más településhez hasonlóan Nagykovácsiban is az eddig alkalmazott egyetlen megoldás a köznyelvben kedvelt, ám a rendőrség által kevésbé szeretett elnevezésű „fekvőrendőr” elhelyezése, ahogyan történt ez a Kaszáló utcában is.

Amikor azonban az Önkormányzat lehetőségei elfogynak, akkor a gyorshajtók megfékezésére lakossági kezdeményezések indulnak, erre példa a Muskátli utcában elhelyezett figyelem felhívó tábla, ami ugyan nem felel meg a KRESZ előírásának, de egyértelmű jelzést ad, azonban a gépjármű vezetőket fizikailag nem kényszeríti az előírt sebesség betartására.

A hagyományos „fekvőrendőrök” elhelyezésével a sebesség ugyan csökkenthető, azonban általánosságban megállapítható, hogy sem a gépjárművek, sem a gépjármű vezetők nem veszik örömmel ezeket az akadályokat, mivel azok sok esetben alig észrevehetők, és rendkívül durva hatásúak a gépkocsik futóművére. A „fekvőrendőrök” előtt sokkal jobban le kell lassítani, mint ahogy azt az adott útszakaszra előírt sebességkorlátozás megkövetelné, ami egyes gépjármű vezetőket a tervezett szándék ellenére még gyorsabb hajtásra ingerel. Ezen túlmenően a hagyományos „fekvőrendőrök” a közszolgáltatási feladatokat ellátó gépjárműveket (pl. buszokat, mentőket) szintén lassításra kényszerítik.

A probléma megoldására Európa számos országában, köztük már Magyarországon is egyre több településen, így például Üllőn a lakosság által megkedvelten, sikeresen alkalmazzák az úgynevezett sebességcsillapító párnákat. 

Ezek az eszközök keskenyebbek, de hosszabbak, mint az általában használt „fekvőrendőrök”, és azokkal ellentétben a színes anyaguk, valamint fényvisszaverő fóliáik miatt már éjszaka is messziről felismerhetőek. Geometriai kialakításuknak köszönhetően nem akadályozzák a közszolgáltatási feladatokat ellátó gépjárművek közlekedését, mivel azok a két keréknyom közé véve tudnak áthaladni a sebességcsillapító párna felett. A személygépkocsiknak azonban minden esetben rá kell hajtaniuk az eszközre, azonban annak hosszirányú kialakítása az előírt sebességgel történő áthaladás esetén nem üti meg a gépkocsi futóművét.

A sebességcsillapító párna anyaga vulkanizált gumi, mely hosszú távon ellenáll a forgalom koptató hatásának. Az eszköz felületén mindkét irányból fényvisszaverő fólia háromszögek vannak elhelyezve a megfelelő időben történő észlelhetőség érdekében. Egy sebességcsillapító párna négy egymáshoz kapcsolható elemből áll össze és rendkívül könnyen, a meglévő aszfaltburkolat megbontása nélkül, csavarozással telepíthető. Ennek köszönhetően szükség esetén könnyen áthelyezhető. A sebesség hatékony csökkentése érdekében a kisebb, maximum 5 méter szélességű lakó pihenő utcákban az út középen egy, míg az ennél szélesebb utakon forgalmi sávonként egy – egy elem elhelyezése javasolt. Az út középén történő elhelyezés estén az eszköz megkerülése (padkára hajtás) elleni védelem elhelyezése javasolt, például virágládák kihelyezésével, ahogyan ez Törökbálinton is történt.

Magyarországon egy kis Mérnökcsapatnak (Trafficminds Kft.) köszönhetően 2016. óta évről évre nő azoknak a településeknek a száma, ahol az Önkormányzat megismerte, és az ott élő lakosság védelmében már telepítette az új sebességcsillapító eszközt.

A fentiekben említett sebességcsillapító párnát, amely Közlekedés Hatósági engedéllyel (NMÉ) rendelkezik, a Trafficminds Kft. forgalmazza országunkban.
A cég nevében ügyvezetőként felajánlunk a közösség számára egy keresztmetszetben (állatalunk szakmailag indokolt helyszínen) elhelyezve sebességcsillapító párnát. Az eszköz használata véleményeket formál, ha a közösség pozitív fogadtatású örömmel állunk további szíves szolgálatukra.


A fentiekben említett sebességcsillapító párnát, amely Közlekedés Hatósági engedéllyel (NMÉ) rendelkezik, a Trafficminds Kft. forgalmazza országunkban. A cég nevében ügyvezetőként felajánlunk a közösségszámára egy keresztmetszetben (szakmailag indokolt helyszínen) elhelyezve sebességcsillapító párnát. Az eszköz használata véleményeket formál, ha a közösség pozitív fogadtatású örömmel állunk további szíves szolgálatukra.

AZ ESZKÖZT DÍJMENTESEN, A HELYSZÍNEN TELEPÍTVE ADJUKÁT A KÖZÖSSÉG SZÁMÁRA.

A helyszínnel kapcsolatos javaslataikat az info@osszekovacsolo.hu e-mail címen várjuk. 

A javaslatokat a Trafficminds mérnökcsapata szakmailag elbírálja, rangsorolja, ebből összállítunk egy térképes összefoglalót, amit honlapunkon lehet majd megtekinteni és ezt követően keressük majd fel az Önkormányzatot a végleges helyszín egyeztetése és a létesítés megvalósítása kapcsán.
 

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!