Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Májusi emléktúra a Nagy-Szénás tanösvényen a Menedékház Emlékműhöz

Gérbics, piros gólyaorr, mezei tarsóka, nyúlszapuka, farkas kutyatej, nagy bakszakáll, árvalányhaj, harangvirág, boglárka, gubóvirág, macskagyökér, méreggyilok...

A Nagy-Szénás tanösvényen mentünk fel a Menedékház Emlékműhöz, ahol csatlakoztunk a pilisszentiváni túrakör sokéves hagyományos találkozójához. Ezt a bensőséges ünnepi túrát a helyi természetszerető kirándulók minden év május második szombatján tartják, melyen néhányan nem először vettünk részt. Zsíroskenyér, fröccs, harmonikaszó, koszorú elhelyezése, "nem beszédek" és mostmár a régről megtalált "pilisi himnusz" közös eléneklése is azt az élményt igyekszik felidézni, amikor egyszerű emberek áldozatos munkájával létrejött a Nagy-Szénási Menedékház.

Tavaly ősszel állította fel itt a Duna-Ipoly Nemzeti Park ( DINPI ) azt az esőbeállót, mely a kéktúrázók kultúrált pihenőhelye tud lenni, egyben kubatúrájában és az itt kihelyezett képekkel felidézi az eredeti épületet és a régi korok túraszokásait. Mivel az eseményen dr. Kézdy Pál, a DINPI szakmai igazgatója is részt vett volt alkalmunk jól kikérdezni őt a Nagy-Szénás Tanösvényen szerzett tapasztalatainkról és további terveikről. Egyúttal jó szívvel hívta fel a figyelmet a Pilis Látogatóközpont programjaira, mely a nagykovácsiaktól sem esik távol, akár egy ilyen szombati túra jó célpontja lehet.

Sokan gyűltünk össze ezen a védett helyen. Szólt a muzsikaszó, ismeretlen szentivániakkal kerültünk beszédbe... minden egyszerű volt és nagyszerű, a befogadó természetről szólt és arról, hogy milyen könnyen szót tudunk érteni egymással, mi szomszédok.

Csodaszép délelőtt volt, köszönjük a meghívást az Erdők a közjóért Alapítványnak és Brandhuber Ádámnak.

Mindannyiunkat megérintett, hogy a koszorút idén a Pilis Len díj elnyerője helyezte el az emlékműn, így megtudhattuk, hogy Pilisszentiván Község Önkormányzata minden évben elismeri azok munkáját, akik sokat tesznek vagy tettek Pilisszentiván természeti értékeinek védelméért.

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!