Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Lenvirág park - NEM tervbemutató - Debreceni Gábor írása

„Szeretettel várjuk Önöket a közösen megtervezett Lenvirág park elkészült terveinek bemutatására!” – hirdeti a plakát. 👩‍💼

Kiszelné Mohos Katalin polgármester – „az elmúlt 5 év 61. sz. fejlesztéseként” hivatkozza, hogy 2023-ban 3 alkalommal volt lehetőségünk elmenni, és hatással lenni arra, mi lesz a sorsa az iskola, a református templom, és a pláza határolta óriási, központi kulcsterülettel.

A koncepció kialakítását egy településünkön élő tájépítészre bízták (egyetemi tanár a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Tájépítész Karán)- mint azt a tervező hölgytől megtudtam, 3 éve az egyetemen tartott ötletbörze eredményeire alapozva. Ezt egészítette ki a Völgyzugoly Kft felkérése a 2023 őszén 3 alkalom keretében lebonyolított "közösségi tervezésre". A cég fő profilja a mediációs alapú közösségi tervezés, melynek módszertana alapján azt kívánják elérni, hogy a résztvevők magukénak érezzék azt, amit közösen alakítanak ki.

Tehát adott a "nép", mely dönteni fog, "közösen": a megrendelő önkormányzat és munkatársai; a kivitelező cég munkatársai, és persze az érdeklődő lakosok. A mediáció (közösségi tervezés) során egyébként valóban azt éreztem, a hangom ugyanolyan mély, mint a megrendelőé és a szállítóé közösen. Talán még a falu kasszakulcsát is körbe adhattuk volna élmény-megtekintésre. Azért éreztem ilyen felszabadultan magam, mert volt kis névcetli a mellkasomon, körben ültünk, és voltak kis játékos jégtörők is. Megértettem, hogy van szavam! Éltem, s élek is vele. 🎤

Elnézésüket kérem a terjedelmes bevezetőért, de az alapok a legfontosabbak! Mégis csak a megrendelt tervek bemutatója következett*! (*nem)


Hogy kompenzáljam Öneket, hadd lőjem le gyorsan a poént:


Nem, a tervek nem készültek el. Nem, a látványtervek sem. 🚫


Egy vázlat részleteibe nyerhettünk gyors bepillantást az újabb ismerkedős kör után, melyen azt is megtudhattuk egymásról, hogy voltunk-e a családunkkal pünkösdkor kirándulni, vagy nem. 

Aztán kis szekciókban 3X7 percben beszélgethettünk arról, hogy mi ragadott meg bennünket a prezentációban, és hogy mit szeretünk leginkább ebben az egészben. Aztán további kérdéseket írhattunk fel kis cetlikre, melyeket összegyűjtöttek.
Kész terveket nem láthattunk, hiszen még dolgozik rajta az erre megbízott  csapat!

❓❓❓
Feltettem magamnak a kérdést, vajon miért gondolta Polgármester Asszony, hogy egy ilyen tervbemutató időszerű lesz? A tervek nyilvánvalóan nem álltak rendelkezésre egy megfelelő, a lakosságot megtisztelő, méltó bemutatásra. Ezt ő bizonyosan tudta.
Akkor miért hirdették meg ezt az eseményt Májusra? Érezték a lakosság türelmetlen mocorgását a reggeli dugóban ülve: „Jaj, vajon hol tarthat a bukógát terve? A zenepavilon vajon körmetszetű, és árkádos lesz?”
Az a szerencse ért, hogy az én kis szekciómban foglalt helyet a tervező hölgy. Lakostársunk, egyetemi tanár, tájtervező. Kedves, és – igazán      mondhatom – kifinomult, őszinte embernek ismertem meg abban a fél órában. A kérdések megvitatása mellett, együttérzésemről biztosítottam. Van, hogy a megrendelő türelmetlen. Van, hogy jogosan az. És van, hogy saját, Önös érdekei mentén úgy dönt, más farkával veri a csalánt. 
Ennek a méltatlan, megalázó helyzetnek lehettünk szemtanúi a minap. A trend folytatódik. Ugyanezt a mozit néztük a Kecskehát-as, tisztánlátós eseményen, Május 9-én az Öregiskolában. Kínos, feszült, szégyenteljes percek, sőt órák, eredmények, előremutató kijelentések, tervek és koncepció nélkül.
 

De hogy ne maradjanak le arról sem, amit viszont megtudhattunk, ...mert azért mégis...:


‼️
- A bmx-es pumpapálya és gördeszkapálya úgy, ahogy az igény szól, hely szűkében nehezen fér el a református templom, és a lelkészlakás mellett (közvetlen), ráadásul dombokat kell alkotni a hangelnyelés miatt. Részletes sporttechnikai tervezés zajlik, egyelőre nem tűnik megvalósíthatónak.
(Megj.: Egyébként nagyon érdekes ez a mintázat. Ugye problémaként hangzik el, hogy a gyerekek nem tudnak máshol görizni, csak a katolikus templom előtt. A megoldás végülis az lenne, ha a református mellett tennék?)
‼️
- Kerékpárral nem lehet majd átmenni a parkon. Tehát minden kedves tinédzsert megkérnek majd táblán, hogy a biciklire csak a pumpapályán üljön fel (akárhol is lesz). Amint azt elhagyták, le kell szállni, és tolni.
‼️
- A Linum beruházás keretein belül megépült – a parkon átvezető – járda nyomvonala és szélessége nem volt ismert a parkot tervező cég számára, így komoly újratervezés szükséges a park elrendezését illetően.
‼️
- A tervezett esőkert, illetve vizesárok tervezői szerint is szükséges lesz mesterségesen táplálni vízzel ezeket az elemeket. Ez azt jelenti, hogy hálózatról rá kell tölteni a vizet. A klímaváltozás, a hirtelen csapadékmennyiségek, és a szárazság nem volt szempont a megrendelésnél. (Megj.: Mondjuk az autómosónál sem.)
‼️
- Geodéziai mérések is folyamatban vannak, hiszen nem biztos, hogy bármit – amit a közösség megálmodott – meg lehet valósítani ezen a vizes talajon, vagy óriási többletköltséggel.
‼️
- A parkolási igény elenyésző, le lehet tenni az autót az ovinál, bölcsinél, iskolánál. (Megj.: a Linum parkoló magánterület, bármikor sorompóval fizetőssé tehető.)
‼️
- A megrendelt tervezésnek, kivitelezésnek nem része semmilyen fenntartó, karbantartó tevékenység, vagy szolgáltatás, vagy legalább annak technikai ismertetése, oktatása. Ez pedig önkormányzati feladat lesz, bármi alakul, vagy nő ki ezen a területen.

Ülök a gép előtt, és azon gondolkozom, vonjak-e le bármilyen konzekvenciát. De ezt inkább Önökre bíznám.

Mondjuk Június 9-én, a szavazófülkében.

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!