Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Közösségi költségvetés Nagykovácsiban

2022 első Képviselő testületi ülésén javaslatot fogalmaztam meg a februárban esedékes költségvetés előkészítése kapcsán, melyben a KÖZÖSSÉGI KÖLTSÉGVETÉS intézményének felállítását szorgalmazom Nagykovácsiban is.

Tisztelt Képviselő Testület, tisztelt Képviselőtársaim!

Javaslatomat fogalmazom meg a Közösségi Költségvetés bevezetéséről Nagykovácsi 2022-es önkormányzati költségvetésének előkészítése kapcsán. 

Kérem támogassátok javaslatomat, melyet az alábbiakkal szeretnék alátámasztani:

A Közösségi Költségvetés egy újfajta demokratikus településfejlesztési eszköz, melyet egyre több önkormányzat alkalmaz. 2020-ban elsőként Óbuda-Békásmegyer, 2021-ban már a Fővárosi Önkormányzat is, de például Budavár, Józsefváros, Újlipótváros, Gyöngyös is. 

A Közösségi Költségvetés keretében elkülönített önkormányzat által biztosított forrás célja, hogy olyan programokat és projekteket finanszírozzon, melyeket a település lakossága javasol, és közvetlenül dönt el, ezáltal a lakosság számára is megismerhetővé és gyakorolhatóvá válik a döntési folyamat és az érdekérvényesítés. 

A program egyúttal a szemléletformálás eszköze is: olyan település jöjjön létre az okos polgárok részvételével, melynek során hétköznapi emberek döntenek arról, hogy miként használják fel az önkormányzati költségvetés egy részét. Ugyanakkor szembesülnek azzal is, hogy milyen feltételek között működik az önkormányzat, hogyan lehet programokat megvalósítani. Ezáltal lehetővé tesszük az adófizetők számára, hogy együtt dolgozzanak az önkormányzattal olyan költségvetési döntések meghozatalában, melyek befolyásolják az életüket. 

A módszer egyik legfontosabb referenciája a brazil Porto Alegre városa, amely több mint 20 éves példája jó gyakorlatként terjedt el szerte a világban. Ma már kiterjedt szakmai elemzések is alátámasztják hasznosságát és hosszú távú eredményeit (Pateman 2014, Interreg User Participation). Jellemzően a helyi önkormányzatok esetében mutatkoznak meg előnyei, melynek oka, hogy kisebb egységekben együtt dolgozva jobban épül a résztvevők között az együttműködési készség és az egyenlőség érzete, mely magasabb szintű eredményességhez vezet és még több csatlakozóhoz a helyi lakosság köreiből.

Érvek a Közösségi Költségvetés mellett:

Ez a módszer arra szolgál, hogy a beleszólás engedésével és az együttműködés biztosításával a lakosság részvételét ösztönözzék a közpénzek kezelésében, illetve közvetlen felhasználásában. 

Abból a célból is fontos az ilyen együttműködések megvalósítása, hogy a polgárok ne érezzék azt, hogy egy távoli testület vagy kizárólag a közigazgatási szervek döntenek a közpénzek elosztásáról. Közreműködésükkel befolyásolható, hogy egy-egy területre vagy tematikára mennyit és hogyan költsön el az önkormányzat, véleményük szerint melyek az alapvetően támogatandó helyi célok.

Serkenti a lakosság körében folytatott kollektív tanácskozást azzal, hogy akár nem szükséges fizikailag megjelenniük azoknak, akik részt kívánnak venni az eljárásban, hiszen online felületeken is biztosítanak hozzáférést, ezzel bevonva a szélesebb rétegek képviselőit is.

A részvételt csak és kizárólag lakóhelyhez kötik, hogy valóban kollektíven csatlakozhassanak a folyamathoz egy-egy terület lakói.

Fentiek alapján a konkrét javaslatom, hogy a 2022-es Nagykovácsi Önkormányzati Költségvetésben különítsen el a Testület egy használható összeget (4-8 milió Ft-ot), melyre Közösségi Költségvetés keretében pályázatot hirdessen meg a lakosság csoportjainak körében 4 területegységre vonatkozóan: Ófalu, Sebestyén domb, Nagyszénás és Nagyszénásalja, Zsíroshegy és Zsíroshegyalja településrészekre. 

A pályázat során a lakosság szabadon alakuló csoportjai javaslatokat tehessenek 1-2 millióFt közérdeket támogató fejlesztési vagy működési célú felhasználásra. A javaslatok kereteit az önkormányzat is kijelölheti (például út- vagy járdaépítés, forgalomcsillapítás, zöldterületi fejlesztés, közösségi programok vagy létesítmények) vagy lehet a teljesen nyitott tervezés/ javaslattevés lehetőségét is fenntartani. Feltételként kell megszabni, hogy a javaslatokat a közösségi költségvetés keretein belül kell tartani és nem keletkeztethetnek hosszú távon túlzott pénzügyi terhet az önkormányzat számára.

A pályázatok határidőre történő beérkezését követően egy szakmai megvalósíthatóságot elemző előzsűrizés történjen, melyet követően az itt megfeleltetett projektek közül a lakosság szavazatival (akár online szavazással) válasszuk ki az adott évben megvalósuló településrészenként egy-egy, összesen négy darab projektet vagy programot. 

Hiszem, hogy Nagykovácsi lakossága partner lesz ebben a Közösségi Költségvetési Programban és elindulhatunk egy olyan identitás erősítő úton, mely településünk fejlődését, így közös jövőnk alakítását hosszú távon tudja segíteni egyre többek megelégedésére. 

Köszönöm, hogy meghallgattak és kérem Képviselőtársaimat a javaslat megvitatására. 

Nagykovácsi 2022. január 19. 
Kósa Emő, képviselő


 

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj a legúljabb eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!