Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Reméljük tavasszal végre nagyobb biztonsággal kelhetünk át a kastélynál.

2020 szeptemberében képviselői előterjesztés tervezetet nyújtottam be a Nagykovácsi Önkormányzatának a Teleki-Tisza Kastély bejáratánál kialakítandó gyalogosátkelőhely napirendre vétele és megvalósítása tárgyában.

Jegyző úr a javaslattal kapcsolatosan megindította az előzetes eljárást, tájékoztatása szerint decemberre sikerült a Pest megyei Kormányhivatal hozzájárulását beszerezni, a helyszín műszaki felmérését és az előzetes terveket elkészíteni. Jelenleg a Magyar Közút Nonprofit Kft. tervekhez való hozzájárulását várjuk. Reményeim szerint a tavasz folyamán a gyalagosátkelő kivitelezése meg tud valósulni.

A szeptemberben megfogalmazott beadványom tartalma és indoklása a következő volt:

"Nagykovácsi immáron közel 10000 lakosú nagyközség, lakóterületi fejlődése a közelmúltban jelentős volt, továbbá ehhez kapcsolódóan a mindennapi autós, kerékpáros és gyalogos forgalom is megemelkedett a település közterein. Ezzel szemben a kiszolgáló útviszonyok és kapcsolódó szolgáltatások elmaradottak és mindannyiunk számára ismertek, hogy milyen szűkösek a forrásaink a fejlesztésre. Évtizedek óta tervezzük és keressük a lehetőséget a Kossuth Lajos utca komplex felújítására, melynek része az Ady Endre utcai csomópontnál egy körforgalom kialakítása és ehhez kapcsolódóan a gyalogátkelés biztosítása. Láthatóan ez nem fog a közeljövőben megvalósulni.

A Kossuth Lajos utca bevezető szakaszán, a kastély bejáratánál nagy szükség van egy gyalogos átkelőhely kialakítására. A kastély felújításával a terület egyre forgalmasabb: idéntől már két osztállyal működik a Kisiskola, emellett folyamatos vendégforgalmat generáló szolgáltatások és irodák üzemelnek, és egyre többen keresik fel a parkot szabadidő eltöltés céljából is. A csomóponthoz kapcsolódóan két közösségi közlekedési megállóhely működik, ezek megközelítése is biztosítandó. A főút forgalma szinte minden napszakban erős, ráadásul a városból érkezők egy része sajnálatos módon nem veszi figyelembe a sebességkorlátozást, gyorsan hajt. Kimondhatjuk, hogy ezen a szakaszon az úton átkelni nem egyszerű, kifejezetten veszélyes. Azt gondolom nem engedhetjük meg magunknak, hogy tétlenül várjuk a „látómezőnkben” sem látható körforgalomépítéshez kapcsolódó gyalogátkelőhely kialakítását.

Felelősek vagyunk azért, hogy a település főutcáján olyan feltételeket teremtsünk, amely az itt élőknek és a mindennapi használóknak biztonságos körülményeket teremt az úton való átkelés vonatkozásában.

Fentiek alapján helyszíni bejárást tartottam a kérdéses területen.

Javaslatom az, hogy a Teleki-Tisza kastélykomplexum bejáratával szemben, kicsit keleti irányba tolva (itt a kastély oldalán megfelelően kialakított az út széle) alakítsunk ki egy ideiglenes gyalogátkelőhelyet. A szemközti oldalon itt van egy megfelelő bejárat, melyet le kellene burkolni. Innen nyugati irányba 1,0m-re van egy villanyoszlop is, tehát a világítás az egyik oldalon megoldott. A kastély érdeke is a probléma megoldása, ezért javaslom őket felkérni, hogy hozzájárulásként a világítást az ő oldalukon segítsék kiépíteni. Javaslatom műszaki tartalmát Főépítész Úrral egyeztettem, a javaslatot megvalósíthatónak tartotta. "

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj a legúljabb eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!