Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Évvégi összefoglaló

Kedves Barátaink! - Hadd osszunk meg néhány évzáró gondolatot veletek!

Egyesületi életünket, tevékenységeinket és erőforrásaink felhasználását idén elsősorban a szomszédságunkban kitört háború következményeiből eredő feladatok foglalták le, így a második félévben elmaradt kedves magazinunk kiadása. (Nem örökre!) Örömmel fogadtuk és továbbítottuk a sok különböző módon érkező támogatást az ukrajnai menekülteknek való segítésben. Bizony ez a feladat hetekre meghatározta tevékenységünket és figyelmünket.

A tavasz a választásokról is szólt, melyre való állampolgári felkészülést, a tájékozódási lehetőségek tágítását igyekeztünk mi is segíteni különböző fórumok és találkozók szervezésével.

A felpörgött politikai életből való megnyugvást támogatandó szerveztük meg a Nagykovácsi Múzeumi Szombatot, mely szűkebb környezetünk, otthonunk értékeit kívánta közelebb hozni... új típusú rendezvényhez mérten elfogadható sikerrel. Ezt az eseményt szeretnénk újra megrendezni, településünk tavaszi hagyományává emelni, hiszen mindig vannak új lakosok, mindig felnőnek újabb gyermekek és reményeink szerint mindig meg is újul kicsit Nagykovácsi.

Főzőcsapatunk is benevezett a Varázskastély fesztivál híres főzőversenyére, melyen egy ukrán étellel a dicsőséges 2. helyezést értük el, bár erről valahogyan a Tájoló című önkormányzati tájékoztató magazinban nem sikerült a szerkesztőknek beszámolni.

Egyesületünk részt vett a Közmeghallgatás eseményén, melyre előzetesen több kérdést is beküldött az Önkormányzatnak azzal a céllal, hogy a rendezvény színvonalát emelje, valóban közcélú kérdések és információk hangozzanak el, kerüljenek megvitatásra.

Ősszel elkezdődött az iskola és ezzel együtt az oktatásügy példátlan "vita nélküli vitája", mely sajnos a mai napig ebben a szellemben folyik: a "nem meghallgatásban", " a kommunikáció nélküliségben", mely nem méltó ehhez az országhoz és ehhez a néphez. A helyi demonstráción egyesületünk tagsága is részt vett.

Halottak napi megemlékezésünk a temetőben immár hagyomány, köszönjük a Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola tanárai idei koncertjét és Varga Róbert református lelkészünk megnyugtató szavait.

Végezetül szeretnénk beszámolni az év utolsó napjaira eső vállalt feladatunkról. Készülő magazinunk kapcsán ismerkedtünk össze egy Nagykovácsiban tavasz óta élő ukrán édesanyával és lányával, akiknek élete bizony nagyon megváltozott a közelmúltban és egyelőre meglehetősen reménytelen a visszatérésük kelet-ukrajnai otthonukba. Szvetlanát és tizenhárom éves kislányát egy nagykovácsi család fogadta be, ahol őszig tudtak nekik helyet adni. Most már albérletben élnek itt a faluban, próbálnak lábra állni, egy önálló életet felépíteni. Szvetlana óraadó állást kapott az Amerikai Iskola délutáni ukrán osztályában és emellett az otthoni gyerekeket tanítja online. A kislány a helyi általános iskola tanulója, délutánonként pedig ő is részt vesz az Amerikai Iskola ukrán óráin. Decemberben az édesapa is megérkezett, ugyan nagyon távol, de sikerült munkát is kapnia. Egyesületünk a helyi vállalkozó élelmiszer üzletekbe szóló vásárlási utalványokkal és kisebb ajándékokkal kedveskedett nekik, együttérzésünket fejeztük ki és biztosítottuk őket további segítő szándékunkról problémáik megoldásában.

Hamarosan véget ér hát ez a nem túl dicsőséges 2022-es év, de minden bizonnyal nem érnek véget azok a nehézségek, amelyeket elhozott... Legyen bátorságunk 2023-ban is egymásra támaszkodni, kis és nagy feladatban összefogni és bízzunk egymás jó szándékában! Kívánunk nagykovácsi lakosainak békességet, egészséget és nyugalmat!

Szívesen fogadjuk támogatásaitokat, melyet mindig jó célokra fordítunk!

ÖsszeKOvácsoló Egyesület 50420898-10000764
 

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj a legúljabb eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!