Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Levélváltás Jegyző Úrral

Levélváltás Jegyző Úrral, 2020. 10.18.

Tisztelt Jegyző Úr!

Mint önkormányzati képviselő a közelmúltban több kérdéssel kapcsolatosan is megkerestek a választók, melyek hiteles megválaszolása kapcsán az Ön segítségét kérem. 
 

 1. Szervez e Nagykovácsi Önkormányzata az idén kedvezményes macska- és kutya ivartalanítási akciót? Ha igen, mikor várható?
 2. Kecskehát beépítése kapcsán mi várható? Hol tart az előközművesítés? Várhatóan mikor indulnak el ott az építkezések? (A magam részéről örülnék, ha soha...)
 3. Mint bizonyára Ön előtt is ismeretes sokan kifogásolják a műszaki osztály műszaki vezetési munkáját. Különösen az elkészült útépítési és útfelújítási, vagy kátyúzási munkák átvételének megfelelő szakmaiságát? Hogyan tudnánk ezen a kérdésen javítani, mert sajnos sok esetben van igazság a lakosság hozzászólásaiban, bár gyakran a türelmetlenség a legnagyobb baj. Nemrég a Tabán Kert felújítása kapcsán olvastam egy elég eredményes - bár idő és türelemigényes - megoldást. Ott bevonták a tervezési és műszaki építési munkák ellenőrzési szakaszába is a lakosság képviselőit, amely az elején igen feszült hangulatokat teremtett, de aztán nagyon hatékony lett. Talán érdemes elgondolkodni valami hasonló, testre (településünkre) szabott megoldáson.
 4. Néhány lakos hiányolja a Kossuth Lajos utcai közterületfelügyelet intenzívebb munkáját... főként a tilosban parkolás csökkentésére. Emellett jelzem jegyző úrnak, hogy az Ady Endre utcai parkolóban 2 olyan autó is áll nyár óta, amelyen látszik, hogy valamilyen oknál fogva nem fogják a közeljövőben megmozdítani. Közterülethasználati rendeletünk értelmében ezügyben intézkedést kellene kérni szerintem.
 5. A Helyi Esélyegyenlőségi Programban olvastam, hogy 2017-ben forgalomtechnikai tanulmányt készittettünk a teljes településre. Szeretnék ebbe a dokumentumba betekintést nyerni, egyúttal kérdezem Jegyző Urat, hogy van -e akadálya annak, hogy a település nagy részében bevezessük a Lakó-pihenő övezetet, 30km/h sebességkorlátozással.
 6. Szeptember 16-án benyújtott indítványom alapján azt az ígéretet kaptam, hogy a Hivatal elindítja a Teleki-Tisza Kastély előtti gyalogátkelőhely létesítésével kapcsolatos előzetes egyeztetési eljárást. Érdeklődöm, hogy álla. folyamat?

Várom megtisztelő válaszait,

üdvözlettel, Kósa Emőke, képviselő
 


 

Tisztelt Képviselő Asszony!

Megtisztelő kérdéseire az alábbi válaszokat adom:

 1. Szervez e Nagykovácsi Önkormányzata az idén kedvezményes macska- és kutya ivartalanítási akciót? Ha igen, mikor várható

  Önkormányzati szervezésben 2016-tól folyamatosan minden évben megszervezésre került a macska ivartalanítási akció. 2019-ben a rendelkezésre álló 300.000 Ft összegből 120.000 Ft került kifizetésre az akcióban résztvevő állatorvosoknak. Tapasztalataink szerint az igény évről évre csökkenő. Az önkormányzat idei költségvetésében is szerepel 200.000 Ft előirányzattal macskaivartalanítás, azonban az idei évben ez még nem került felhasználásra. A vírushelyzet miatti védekezés jelentős, előre nem tervezett önkormányzati forrást igényel, ezért a költségvetési kiadásnövekedés miatt, hivatali részről javasolnánk ennek a szabadon vállalt önkormányzati feladatra szánt összegnek az általános tartalékba helyezését. A kedvtelésből tartott állatok közül a kutyák tartása erősen leszabályozott (chip, kötelező oltás, összeírás). A macskák jellemzően szabadabb életformában élnek, macskatartásról nyilvántartás sincsen.
 2. Kecskehát beépítése kapcsán mi várható? Hol tart az előközművesítés? Várhatóan mikor indulnak el ott az építkezések? (A magam részéről örülnék, ha soha...)

  Kecskeháton szeptemberben megtörtént a – rendezési tervnek megfelelő – telekosztás kitűzése és ennek a tulajdonosok általi átvétele. Ezt követően indulhat a közműhálózatok, közutak tervezése, amely -  információink alapján - még csak egyeztetési szinten áll, a tervezők megbízása folyamatban van. Egyedül a terület felett áthaladó 20 kV-os távvezetékek földkábeles kiváltásának előkészületei folynak az ELMŰ részéről.  
  Az építés feltétele a teljes út és közműhálózat megvalósítása, a Nagykovácsi úton létesítendő csomóponttal együtt, a tulajdonosok finanszírozásával.
 3. Mint bizonyára Ön előtt is ismeretes sokan kifogásolják a műszaki osztály műszaki vezetési munkáját. Különösen az elkészült útépítési és útfelújítási, vagy kátyúzási munkák átvételének megfelelő szakmaiságát? Hogyan tudnánk ezen a kérdésen javítani, mert sajnos sok esetben van igazság a lakosság hozzászólásaiban, bár gyakran a türelmetlenség a legnagyobb baj. Nemrég a Tabán Kert felújítása kapcsán olvastam egy elég eredményes - bár idő és türelemigényes- megoldást. Ott bevonták a tervezési és műszaki építési munkák ellenőrzési szakaszába is a lakosság képviselőit, amely az elején igen feszült hangulatokat teremtett, de aztán nagyon hatékony lett. Talán érdemes elgondolkodni valami hasonló, testre (településünkre) szabott megoldáson.

  Az eddig elkészült útépítések, útfelújítások többségével tapasztalataink szerint a lakosság elégedett. Az utóbbi időben kivitelezett Erdősétány utca, Tinódi köz, Mecsek utca, Mogyoró utca, Kálvária sétány-Hidegkúti út vonatkozásában nem kaptunk negatív visszajelzést. A kátyúzás tekintetében egy negatív dologról értesültünk, egy, még el nem készült kátyút kifogásoltak Facebookon. Tájékoztatom, hogy ebben az esetben is kivitelező a munkát megfelelő minőségben elvégezte. Gyakran előfordul, hogy a közösségi médiában közbenső állapotban lévő munkát kifogásolnak. Pontosabb tájékoztatással igyekszünk elébe menni ezeknek a kritikáknak. Amennyiben Képviselő Asszonynak konkrét észrevétele, kérdése van, természetesen szívesen válaszolok.
   
 4. Néhány lakos hiányolja a Kossuth Lajos utcai közterületfelügyelet intenzívebb munkáját... főként a tilosban parkolás csökkentésére. Emellett jelzem jegyző úrnak, hogy az Ady Endre utcai parkolóban 2 olyan autó is áll nyár óta, amelyen látszik, hogy valamilyen oknál fogva nem fogják a közeljövőben megmozdítani. Közterülethasználati rendeletünk értelmében ezügyben intézkedést kellene kérni szerintem. 

  A Budakörnyéki Közterület Felügyelet munkatársai – a beszámolójuk alapján – 2019-ben 121 esetben szabtak ki bírságot közlekedési szabályszegés, jellemzően a Kossuth L. utcában tiltott helyen várakozás miatt 1.365.000 forint összegben. Egyesek ezt kevesellik, mások viszont sokallják. A bírságként befizetett összegek nem a helyi, hanem a központi költségvetést gyarapítják.  
  Az Ady E. utcai parkolóban lévő két járműről tudunk, megkezdődött az eljárás, köszönjük a jelzést.
 5. A Helyi Esélyegyenlőségi Programban olvastam, hogy 2017-ben forgalomtechnikai tanulmányt készíttettünk a teljes településre. Szeretnék ebbe a dokumentumba betekintést nyerni, egyúttal kérdezem Jegyző Urat, hogy van -e akadálya annak, hogy a település nagy részében bevezessük a Lakó-pihenő övezetet, 30km/h sebességkorlátozással.

  A 2017-es forgalomtechnikai tanulmány nyilvános, a Honlapon a Hivatal/Településüzemeltetési Beruházási és Pályázati Osztály/Főépítész/Tanulmánytervek alatt található.
  30 km/h-s sebességkorlátozást már bevezettük több településrészen, így az Ófalu Rákóczi utca melletti részén, a Nagyszénáskert jelentős területein, a Kálváriakerten, a Kálváriadombon, valamint a Sebestyéndombon. Egyelőre nem tartjuk indokoltnak ezen területek bővítését, különös tekintettel a gyűjtőutakra. A meglevő sebességhatárokat kell betartatni a rendőrség segítségével, ebben az ügyben történt előrelépés az utóbbi időben.
 6. Szeptember 16-án benyújtott indítványom alapján azt az ígéretet kaptam, hogy a Hivatal elindítja a Teleki-Tisza Kastély előtti gyalogátkelőhely létesítésével kapcsolatos előzetes egyeztetési eljárást. Érdeklődöm, hogy álla. folyamat? 

  Az eljárást megindítottuk, felvettük a kapcsolatot a Pest Megyei Kormányhivatal Közlekedésfelügyeleti Főosztály Útügyi Osztályán az útügyi szakügyintézővel, aki helyszíni bejárást tartott és ennek alapján megvalósíthatónak tartja a Kossuth Lajos-Ady Endre utcai saroknál gyalogos átkelőhely létesítését, de szükségesnek látja járda, valamint megfelelő, fénymérési jegyzőkönyvvel igazolt közvilágítás kiépítését. Az elvi hozzájárulás birtokában megkezdődött a tervezés is.

  Kérem a leírtak szíves elfogadását.

  Üdvözlettel
  Papp István
  jegyző

  Nagykovácsi Polgármesteri Hivatal
  2094 Nagykovácsi, Kossuth L. u. 61.
  tel.: 06-26-389-127/113
  E-mail: jegyzo@nagykovacsi.hu
   

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!