Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Eleget tesz-e a kormány a nagykovácsi civilek kérésének és megvonja-e a Kastélyparkba tervezett nagyberuházás kormányzati támogatását?

Írásbeli válasz érkezett Szél Bernadett kérdésére - 2021. 06.09.

Tisztelt Nagykovácsi Lakosok!

A Pest megye 2. választókörzet egyik országgyűlési képviselőjelöltje, Szél Bernadett ( a másik Menczer Tamás, külügyi államtitkár úr) szintén utánament a Nagykovácsi Teleki-Tisza Kastélypark népgazdaságilag kiemelt fejlesztésével kapcsolatos kormány-elképzeléseknek. Gulyás Gergely miniszter úrhoz intézett kérdésére - "Eleget tesz-e a kormány a nagykovácsi civilek kérésének és megvonja-e a Kastélyparkba tervezett nagyberuházás kormányzati támogatását?"- választ kapott, melyet itt szintén közzé teszünk. (forrás: Szél Bernadett FB oldal, 2021.06.09.) Fontos kiemelni, hogy ez az első írásos kormányzati nyilatkozat az ügyben, melyet Képviselő Asszony szerzett meg. 

Miniszter úr válaszából egyértelműen kiderül, hogy nekünk nagykovácsiaknak a közeljövőben igen sok dolguk lesz, ha célt szeretnénk elérni: 

  • a Képviselőtestületnek vissza kell vonnia a HÉSz módosítás ügyében hozott 2020-as határozatát és változtatási tilalmat kell elrendelnie legalább egy évre.
  • ezen év alatt az érdekelt feleknek (jelen esetben Nagykovácsi lakossága, önkormányzata és a cserkészek) közös nevezőre szükséges jutni a fejlesztés sarokpontjainak meghatározásában: településünk környezeti- és közszolgáltatási terhelhetőségének növelése mértékében, a beépíthetőség funkcióinak, elhelyezkedésének és méreteinek vonatkozásában, a tervezett funkciók üzemeltetési küszöbértékeiben.
  • a megfelelő kiegyezések megszületése érdekében bizonyos témákban szakértői vélemények beszerzése szükséges (pl. kastélypark növény- és állatállományának értékfelmérése, tervezett funkciók üzemeltetéséből létrejövő lehetséges problémák elkerülésének megoldási javaslatai költségbecsléssel, megvalósíthatósági elemzéssel).

Miniszter Úr válaszából az is kiderül, hogy ezt rajtunk kívül senki más nem teheti meg. Itt az idő tehát véleményt mondani minden fórumon, amin csak lehet, és részt venni majd a partnerségi egyeztetéseken. 

Ne késlekedjünk!

A válaszlevél az alábbi hivatkozáson megtekinthető: https://www.parlament.hu/irom41/16358/16358-0001.pdf

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők