Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

NYÍLT LEVÉL - Nagykovácsi Polgármesteréhez és Képviselőtestületéhez a Nagykovácsi Teleki-Tisza Kastélypark fejlesztése tárgyában

Tisztelt Polgármester Asszony! Tisztelt Képviselőtestület!

A Nagykovácsi Természet- és Környezetvédelmi Egyesület (NATE), az ÖsszeKOvácsoló Egyesület, a Crosskovácsi Egyesület és a Csendes Nagykovácsi Hangja Érdekvédelmi Csoport nevében arra kérjük Önt és Nagykovácsi Önkormányzatának választott Képviselőtestületét, hogy

vonja vissza 2020. évi 10/2020. (I.30.) sz. határozatát, (döntés a Nagykovácsi 307 és 919/1 hrsz. Teleki Tisza Kastély ingatlanok tekintetében HÉSZ módosításának megrendeléséről) és az 1997.évi LXXVIII. törvény 20. és 22.§-ban megengedettek szerint rendeljen el legalább egy éves változtatási tilalmat az érintett területekre.

A Teleki -Tisza Kastélykert fejlesztésével kapcsolatban előállt helyzetben a Képviselőtestület 2020. januárban hibás döntést hozott azzal, hogy a bemutatott koncepciótervek alapján belement a HÉSZ módosítás megrendelésébe, anélkül, hogy a koncepcióterv felmutatott volna egy előzetes üzemeltetési modellt és terheléskimutatást a település érintettségére vonatkozóan. A HÉSZ módosítás a beépítés intenzitásának változatlanságát írta elő, mely megfogalmazás nem volt elegendően precíz, hiszen a terület jelenlegi beépítési intenzitása nem éri el a 3%-t, viszont a HÉSZ módosítás előírása a jelenleg érvényben lévő HÉSZ módosítására utalva a 10%-os beépítés mértékét hagyja változatlanul, mely a jelenleg kialakult tervezési szintet vetíti elő – holott az akkor bemutatott koncepciótervek ezt nem mutatták. 

A 10/2020 (I.30). sz. KT határozatban előírt HÉSZ módosításának megrendelésére csak nagy késlekedéssel, - a Lechner Projekt által bemutatott dokumentumok alapján feltételezhetően - 2020 nyár végén került sor. Polgármester Asszony szóbeli tájékoztatása alapján (2021. április 27.) azonban ez a terv még nem készült el programtervi szinten sem. Tehát jelenleg nincs mire hivatkozni, nincs olyan HÉSZ, aminek a közben elkészült tervek megfeleltethetők. 

A változtatási tilalom elrendelésével településünk közössége időt nyerhetne egy megfelelően átgondolt tartalmú HÉSZ módosítás megrendelésére, melynek alátámasztó munkarészei lehetnek a közelmúltban Polgármester Asszony által megrendelt botanikai élőhelytérkép, a DINPI élőhely állapotfelmérése, a lakosság által megfogalmazott zaj- és forgalomkorlátozási elvárások és további olyan szempontok, amelyek a kastélypark fejlesztési programjának kialakítását befolyásolhatják. Különösen fontosnak tartjuk az objektum későbbi működtetésének, hasznosításának felelős átgondolását, a lakosság szempontjainak elsődleges figyelembevétele mellett.

Kérésünk megfogalmazását megalapozza a 2021. április 15-18. között a NATE és ÖsszeKOvácsoló Egyesület által indított kényszerűen rövid határidejű, anonim online kérdőív kitöltéseinek dokumentált eredménye, a Füzi Mónika lakos által indított Petíció tömeges aláírásai, Remeteszőlős Községi Önkormányzat támogató kiállása, a Kolozsvár utcai és Sebestyén dombi lakóközösség felszólalása és röpirata, Polgármester Asszony azonos kiállása és fellépése.

Fentiek alapján kérjük Polgármester Asszonyt és a Tisztelt Képviselőtestület, hogy a javasolt lépéseket késedelem nélkül tegyék meg, hogy Nagykovácsi közössége megfelelő pozícióba tudjon kerülni a Kastélypark jövőjének megnyugtató rendezése ügyében.

Nagykovácsi 2021. május 18.

Nagykovácsi Természet-és Környezetvédelemi Egyesület
ÖsszeKovácsoló Egyesület
Csendes Nagykovácsi Hangja Érdekvédelmi Csoport

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj a legúljabb eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!