Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Tervek a Teleki-Tisza-kastélypark fejlesztésére

Beszélgetés Szórád Előddel, a Nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélykomplexum ügyvezetőjével

A Teleki-Tisza-kastély és parkja a mai napig fontos Nagykovácsinak, a múltban és a jelenben is számos olyan rendezvény helyszíne, amely nemcsak a falu lakossága számára nyitja meg kapuit, hanem a településen kívüli érdeklődést is kivált, így jó hírünket viszi. Több helyi nagyrendezvény is itt kerül megrendezésre, amelyek komoly tömegeket vonzanak, így egyre nagyobb gondot jelent az érkezők megfelelően színvonalas fogadása, szükség lenne parkolóhelyekre, mosdókra és egyéb rendezvényt támogató építmények biztosítására. 

A turisztikai elemzések alapján megállapítható, hogy Nagykovácsi és a Teleki-Tisza-kastélykomplexum közös adottságai kétirányú fejlesztési elképzeléseket tesznek lehetővé: egyrészt a passzív turizmus (pl. konferenciák, szemináriumok), másrészt az aktív turizmus (pl. hegyi sportok, rekreáció) területén. 

Az „aktív turizmus” már most is jelen van a településen, gondoljunk csak a nagy múltú Crosskovácsi által keltett pozitív hullámokra a hegyi kerékpározás és a terepfutás terén, a Pilisi Parkerdő is kiveszi a részét a jelzett turistautak, épített kilátók és erdei kerékpárutak (Pilis Bike) karbantartásával, fejlesztésével, valamint a helyi vendéglátóegységek is részt vállalnak a község vendégszeretetének ápolásában. Erre az értékkínálatra reagálva érdemes lehet a gyalogos természetjáróknak, kerékpárosoknak, cserkész túrázóknak, civil és hitéleti táborozóknak, zarándokoknak, erdei iskolának szálláshelyet létesíteni. Mindezt további elemekkel lehet kiegészíteni, mint például kerékpáros szervízpont, közösségi helyszínek (pl. tűzrakóhely, fórum, szociális blokk), vagy sportterületek (pl. futópálya, tanösvény, kerékpárút, akadálypálya, versenyhelyszín), de többen jelezték faluszomszédjaink közül, hogy szeretnének vizes és egyéb sport, aktív kikapcsolódást segítő funkciókat viszontlátni, így vizsgáljuk ezeket a lehetőségeket is. 

A „passzív turizmus” egy másik, picit speciálisabb szegmens, amely már komolyabb (vagyis inkább eltérő) felkészültséget igényel, mint az előbbi kategóriába sorolt elemek. A gyönyörűen felújított kastély kiváló rendezvényhelyszín (pl. esküvők, konferenciák, cserkész-, és céges események, tréningek számára), de a hozzá tartozó szálláshely fejlesztendő, mivel jelenlegi állapotában nem alkalmas ennek a funkciónak a betöltésére. Egy, a kastély melletti hotelnek célcsoportjai lehetnek hétköznapokon az üzleti élet képviselői, hétvégeken pedig a pihenni vágyó családok, esküvőre, vagy épp Nagykovácsiba rokonlátogatóba érkezők. Fontos, hogy megfelelő számú parkolóhely legyen telken belül az ide érkezőknek. Megfontolandó olyan vendéglátó egység újra élesztése a kastélyparkban, amely nyit a helyiek felé is: a kulináris élmény mellett a park is nyújtson megfelelő helyet a kisgyermekeknek és felnőtteknek egyaránt (pl. játszótér, természetközeli attrakciók, „pataksimogató”, sétautak, a cserkészet bemutatása). 

A Magyar Cserkészszövetség (MCSSZ) támogatást kapott arra, hogy a Nagykovácsi Teleki-Tisza-kastélykomplexum létesítményeinek és parkjának építési engedélyezési és kiviteli terveit elkészítse, amely feladatra a CAN Architects Építésziroda kapott megbízást (a projekt további két vidéki helyszín tervezési munkáit is tartalmazza, Facebookon a „Lechner projekt” oldalon számolunk be a fejleményekről). 

A nyáron már két alkalommal is közösségi tervezési alkalmat tartott (az erre a célra indított, több, mint száz főt számláló Facebook csoporton túl) az MCSSZ és a tervezőiroda abból a célból, hogy Nagykovácsi lakossága megismerhesse a terület adottságait és részt vehessen a tervezési folyamatokban. Ezen alkalmakkor a résztvevők által megjelölésre kerültek a kastélypark azon elemei, melyeket sokan kedvelnek, „romantikus” elképzeléseket gondoznak róla. Ilyen például a víztorony, a csordogáló patak, a kastélynál való vendégeskedés – kávézó, a főbejáraton való megérkezés varázsa. 

Az építészeti elemzések folynak, keresik ezen kedvelt elemekre az olyan megoldásokat, amelyek örömet és megelégedett séget hoznak az itt élőknek is. Ezen alkalmakkal sok hasznos információ és javaslat jutott a tervezőkhöz, mely a fejlesztési program további kialakításában figyelembevételre kerül. A projekt vezetőinek célja, hogy megkeressék a fejlesztés azon területeit, amelyek Nagykovácsinak fontosak, a település mindennapi életét támogatják, az itt élők örömére is szolgálhatnak, ugyanakkor a park gazdaságosan fenntartható is marad. Ezek a szempontok sokszor nehezen hozhatóak össze, mégis érdemes erre a feladatra vállalkozni. 

A projekt egyik első lépése a szabályozási terv, valamint a helyi építési szabályzat módosítása, amely elsősorban a települési önkormányzat hatáskörébe tartozó feladat és szükséges hozzá a Képviselő-testület jóváhagyása. 2020. januárjában erre vonatkozóan támogató határozatot hozott a közgyűlés és döntött a településrendezési eszköz módosításának megrendeléséről. Fontos, hogy ezekben a fontos turisztikai kérdésekben együtt gondolkodjon az önkormányzat, a képviselők, az itt élő polgárok, valamint a civil szervezetek, helyi vállalkozások. A közösen elfogadott célok tesznek igazán sikeressé bármilyen koncepciót, hiszen ezeket a fejlesztéseket nem csak megálmodni, kitalálni, felépíteni, hanem üzemeltetni és fenntartani is szükséges - ez pedig szintén közös érdek. A tervezési folyamatot követően az építkezés, felújítás a következő lépés, erre még nincs forrása a kastélyparknak, de ha sikerül megvalósítani a közös álmokat, célunk, hogy olyan építészeti értéket hozzunk létre, ami Nagykovácsi büszkeségévé válik majd, ugyanakkor helyi léptékű és elérhető közelségben marad. 

Nagykovácsi turista múltja (amelynek az Öregiskolában augusztus-szeptember folyamán látható, Nagykovácsi turista múltját bemutató helytörténeti kiállítás is emléket állított ) predesztinálja a települést arra, hogy méltó módon fogadja és segítse a turistákat. Nem szabad elfelejteni, hogy ez nem csak egy gesztus, hanem komoly adóbevétel is lehet a helyi költségvetés számára. A nagyközség közeli jövőjében ott látható a turizmus fejlődése, amelyre közösen kell felkészülnünk. Erre az együtt működésre nyitott a kastélypark vezetése és a Magyar Cserkészszövetség is.

Az interjú megjelent az Összekövácsoló Magazin 2020. október / 3. számában

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők