Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Figyelembe véve a lakosság létszámának várható alakulását, valószínűsíthető, hogy 10 év múlva minimum 3000 18 év alatti gyermekkel számolhatunk majd Nagykovácsiban.

Korszerű oktatási intézményrendszer

Figyelembe véve a lakosság létszámának várható alakulását, valószínűsíthető, hogy 10 év múlva minimum 3000 18 év alatti gyermekkel számolhatunk majd Nagykovácsiban. Jelenleg településünk oktatási intézményei kb. 1000 gyermeket fogadnak, ismerjük milyen zsúfolt körülmények között. Sok gyermek nem is Nagykovácsiban jár iskolába, óvodába, szüleik magukkal viszik őket a városba naponta, kitéve ezzel a gyerekeket egy plusz stressznek, fárasztva őket, kiszakítva őket lakókörnyezetükből, megakadályozva, hogy helyben kössenek barátságokat, hogy biztonságban, otthonosan közlekedjenek és éljenek a lakóhelyükön. Megoldandó probléma tehát az oktatási intézmények kapacitásbővítése, amelynek nem az állami intézmények az egyetlen megoldásai. Egyre több tanulócsoport alakul, vannak kis családi napközik, gyermekmegőrzők. Ezeket az esetlegességeket szükséges felmérni, a megfelelőket támogatni, hiszen nem kell félni attól, hogy sokféle intézményünk van- így sokszínű lehet a választás is. Törekedni kell arra, hogy mindenki megtalálja féltve őrzött kincsének, gyermekének a megfelelő oktatási intézményt.

Középiskolát Nagykovácsiba!

Hosszú évek óta érlelődik a középiskola létesítésének kérdése is. Azt gondoljuk, ez a kérdés nem odázható tovább, hiszen kiskorú gyerekek százai ingáznak minden nap a fővárosba. Veszítve ezzel rengeteg időt, energiát. Pedig akár a művészeti iskolára, akár a sportra építve el lehetne kezdeni egy – valószínűleg alapítványi fenntartású – középiskola felépítését, sok család, sok fiatal boldog lenne egy ilyen lehetőségtől. Biztosak vagyunk abban is, hogy a tanári kar kialakítása jórészt helyben lakókkal is megvalósítható lenne. Amennyiben sikerülne évek alatt egy jó iskolát létrehozni, bizonyára alternatívává válna a hidegkúti, solymári családok körében is. Ez természetesen egy hosszú folyamat, sok egyeztetés és keresési munka áll előttünk, hogy megtaláljuk a megfelelő szakembereket és finanszírozási formákat.

Együtt nevelünk és gondoskodunk

Az oktatást tágabb értelemben kezeljük: nem csak bölcsőde-óvoda-iskola-középiskola, hanem minden más is, ami a gyerekekhez, fiatalokhoz kapcsolódik (napközi, közösségi terek, gyerekfelügyelet). Ezen a területen is helyük van az önkormányzat tevékenységét kiegészítő nonprofit vállalkozásoknak, amelyek támogatása az önkormányzat dolga kell legyen. Gondolunk egy településen belüli közösségi figyelő- biztonsági hálózat kialakítására, amelynek mi szülők vagyunk a mentorai és célja, hogy gyerekeink könnyen segítséghez jussanak ha bajba kerülnek.

Szeretnénk kialakítani olyan helyet, lehetőséget, ahol a fiatalok eltölthetik szabadidejüket, ahol van módjuk a kulturált együttlétre akkor is, ha nem szeretnének közben fogyasztani, más szolgáltatásokat igénybe venni. Meg kell találni annak a módját, hogy itthon érezzék magukat a 10 éven felüliek is, ne gondolják, hogy feleslegesek, megtűrtek, nem szerethetők. Foglalkozni szeretnénk az idős és fiatal korosztály közelítésével, a közösségi munkaszolgálat mentorhálózatának kialakítását tervezzük.

Pedagógusok támogatása

Tudjuk, hogy az oktatási intézmények szakemberhiánnyal küzdenek, illetve azt is, hogy Nagykovácsiban élni, lakást venni, bérelni rendkívül drága. Ezért fontosnak tartjuk a pedagógusok támogatását, több alternatíva szerint, elsősorban a lakhatási támogatás intézményének bevezetésével.

Pedagógus pályára készülő nagykovácsi fiataloknak ösztöndíj támogatást biztosítunk.


Ha szimpatikusnak találja elképzeléseinket, akkor kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!


Összekovácsoló Egyesület

Összekovácsoló egyesület

ÖsszeKOvácsolódó független nagykovácsi lakosok vagyunk, akik jókedvvel, sok együttérzéssel és azzal a szándékkal indultunk el, hogy a közösen megfogalmazott célok megvalósításában széleskörű együttműködésre találjunk a településen és tágabb környezetünkben.

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj a legúljabb eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!