Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Figyelembe véve a lakosság létszámának várható alakulását, valószínűsíthető, hogy 10 év múlva minimum 3000 18 év alatti gyermekkel számolhatunk majd Nagykovácsiban.

Korszerű oktatási intézményrendszer

Figyelembe véve a lakosság létszámának várható alakulását, valószínűsíthető, hogy 10 év múlva minimum 3000 18 év alatti gyermekkel számolhatunk majd Nagykovácsiban. Jelenleg településünk nevelési-oktatási intézményei kb. 1000 gyermeket fogadnak, ismerjük milyen zsúfolt körülmények között. Sok gyermek nem is Nagykovácsiban jár iskolába, óvodába, szüleik magukkal viszik őket a városba naponta, kitéve ezzel a gyerekeket egy plusz stressznek, fárasztva őket, kiszakítva őket lakókörnyezetükből, megakadályozva, hogy helyben kössenek barátságokat, hogy biztonságban, otthonosan közlekedjenek és éljenek a lakóhelyükön. Nem beszélve arról a problémáról, ami a megnövekedett autóforgalom miatt egyre megoldhatatlanabb helyzetet teremt mind az iskolábajáró családoknak, mind a gépkocsival vagy közösségi közlekedéssel járó iskolába- és munkába igyekvőknek, illetve az érintett lakókörnyezetnek a kialakuló reggeli dugókkal és forgalomterheléssel. Megoldandó probléma tehát az oktatási intézmények kapacitásbővítése, amelynek nem az állami intézmények az egyetlen megoldásai. Jó, ha egyre több magán tanulócsoport, kis családi napközik, gyermekmegőrzők alakulnak. Emellett szükséges egy nem alá-fölé rendelt, a tulajdonviszonyokból következő partneri kapcsolat és valós érdekképviseleti viszony kialakítása az iskola fenntartójával annak érdekében, hogy a települési érdekek megfelelően érvényesüljenek.

A 2018-ban alakult Kisiskola már közel 100 fős intézményként működik a kastély iskolaépületében. A Waldorf Óvoda több, mint 30 éves múlttal rendelkezik és a Szőlőszem Óvoda is megünnepelte már évtizedes fennállását. Elfogadott és elismert intézmény a Nagykovácsi Alapfokú Művészeti Iskola. Ezen intézmények egy része saját ingatlanban működik, mások bérleményben. Minden esetben stabil népszerűségnek örvendenek és legfőbb ismertetőjük, hogy létrejöttüket és fennmaradásukat a helyi közösség igényei inspirálták és segítették. Büszkék lehetünk rájuk.

Szükséges felmérni a helyi kapacitásokat és bővítési lehetőségeket, megtalálni az ösztönzési és támogatási formákat, hiszen az oktatási paletta színesítése mindig hozzáadott értéket teremt. Törekedni kell arra, hogy mindenki megtalálja féltve őrzött kincsének, gyermekének a megfelelő oktatási intézményt.

Középiskolát Nagykovácsiba!

Hosszú évek óta érlelődik a középiskola létesítésének kérdése is. Azt gondoljuk, ez a kérdés nem odázható tovább, hiszen kiskorú gyerekek százai ingáznak minden nap a fővárosba. Veszítve ezzel rengeteg időt, energiát. Pedig akár a művészeti iskolára, akár a sportra építve el lehetne kezdeni egy – valószínűleg alapítványi fenntartású – középiskola felépítését, sok család, sok fiatal boldog lenne egy ilyen lehetőségtől. Biztosak vagyunk abban is, hogy a tanári kar kialakítása jórészt helyben lakókkal is megvalósítható lenne. Amennyiben sikerülne évek alatt egy jó iskolát létrehozni, bizonyára alternatívává válna a hidegkúti, solymári családok körében is. Ez természetesen egy hosszú folyamat, sok egyeztetés és keresési munka áll előttünk, hogy megtaláljuk a megfelelő helyszínt, a szakembereket és finanszírozási formákat.

A településünk kapujában működő nemzetközi oktatási intézmény, az Amerikai Iskola (AISB) a mai napig nem vált a település részévé. Ez egy kölcsönösen elmaradt történet: az iskola életében nagyobb hangsúlyt kaphatna a település és ez viszont is így van. Keresni kell a lehetséges kapcsolódási pontokat, amelyek szorosabbra fűzésével profitálhat mindkét fél, de leginkább Nagykovácsi lakossága és az iskolák diáksága.

Együtt nevelünk és gondoskodunk

Az oktatást tágabb értelemben kezeljük: nem csak bölcsőde-óvoda-iskola-középiskola, hanem minden más is, ami a gyerekekhez, fiatalokhoz kapcsolódik (napközi, közösségi terek, gyermekfelügyelet). Ezen a területen is van helyük az önkormányzat alaptevékenységét kiegészítő nonprofit vállalkozásoknak, amelyek támogatása, az együttműködések kialakítása, koordinálása legyen az önkormányzat feladata. Gondolunk egy településen belüli közösségi figyelő- biztonsági hálózat kialakítására (a működő jelzőrendszer kiegészítéseként), amelynek mi szülők vagyunk a mentorai és célja, hogy gyerekeink könnyen segítséghez jussanak ha bajba kerülnek.

Szeretnénk kialakítani olyan helyet, lehetőséget, ahol a fiatalok tavasztól- őszig megtalálhatják a tereiket, eltölthetik szabadidejüket, ahol van módjuk a kulturált együttlétre akkor is, ha nem szeretnének közben fogyasztani, más szolgáltatásokat igénybe venni. Foglalkozni szeretnénk az idős és fiatal korosztály közelítésével, a közösségi munkaszolgálat mentorhálózatának kialakítását tervezzük.

Pedagógusok támogatása

Tudjuk, hogy az oktatási intézmények szakemberhiánnyal küzdenek, illetve azt is, hogy Nagykovácsiban élni, lakást venni, bérelni rendkívül drága. Ezért fontosnak tartjuk a pedagógusok támogatását, több alternatíva szerint, elsősorban a lakhatási támogatás intézményének bevezetésével.

Pedagógus pályára készülő nagykovácsi fiataloknak ösztöndíj támogatást biztosítunk.


Ha szimpatikusnak találja elképzeléseinket, akkor kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!


Összekovácsoló Egyesület

Összekovácsoló egyesület

ÖsszeKOvácsolódó független nagykovácsi lakosok vagyunk, akik jókedvvel, sok együttérzéssel és azzal a szándékkal indultunk el, hogy a közösen megfogalmazott célok megvalósításában széleskörű együttműködésre találjunk a településen és tágabb környezetünkben.

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!