Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Az Önkormányzat számára egyértelműnek kell lennie, hogy minden korosztály különböző igényekkel, lehetőségekkel rendelkezik.

Fenntartható autonóm település

Lakosság számának, összetételének alakulása

Nagykovácsi a Budapesti Agglomeráció egyik dinamikusan fejlődő budai települése. 2006-2019 között (13 év alatt) a lakónépesség közel 50%-kal nőtt, a lakásállomány 38%-kal. Népszerűsége töretlen, sokan választják új otthonuknak. 2014-2019 között a népesség 15%-kal nőtt, azonban a 0-14 éves korosztály ezen belül 23%-kal, míg az idősebb generáció aránya stagnált.

Évente már kb. 50 új lakás épül. 2019-ben az állandó népesség száma kb. 8800 fő (a bejelentett lakókról van szó, valójában jóval több). Ha végigsétálunk a Nagyszénáskerten és Zsíroshegyen, láthatjuk, hogy kb. még minden harmadik-negyedik telek üres, vagy nyaralóként használatos. Tekintettel arra, hogy senkitől nem vehető el a jog, hogy a lakóingatlanán házat építsen, ha telkenként csak egy lakással számolunk, akkor is jelentős további népességnövekedésre számíthatunk. Ha ez a növekedés az előző időszakhoz hasonló tendenciát követ, akkor 10 év múlva minimum 13000 lakossal kell számolnunk.

Minden korosztály különböző igényekkel, lehetőségekkel rendelkezik. Ehhez az önkormányzatnak alkalmazkodnia kell! Mivel a lakosságszám folyamatosan nő, előbb-utóbb megnő az idősek száma is, a jelenleginél sokkal nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk a róluk való gondoskodásra is.

A fenntartható település jellemzői

  • alapszolgáltatások biztonsága (víz- szennyvíz, áram, gáz, hulladékelszállítás, útfenntartás, tömegközlekedés)
  • munkalehetőségek széles köre
  • kereskedelmi és egyéb szolgáltatások széles kínálata
  • csomagolásmentes üzletek, újrahasznosítás támogatása
  • megfelelő szintű egészségügyi és oktatási intézményrendszer
  • önellátásra való törekvés, edukáció
  • környezet-és klímavédelmi szempontok előtérbe helyezése (levegőminőség védelme, zöldfelületek megóvása, természetes vizek megfelelő kezelése, stb)
  • együttműködési lehetőségek építése településen belül és a környező településekkel.

Nagy veszélyben van a megmaradt védett gyümölcsösünk, a körtés. Mivel művelése csak részben valósul meg és a művelést végző is erősen korlátozva van, közös megoldást kell találni a gyümölcsös megújítására és mezőgazdasági művelésben való tartására. Különben előbb- utóbb rávetik magukat az ingatlanbiznisz emberei.

Konkrét terveink

Elkészíteni a Kossuth Lajos utca megújításának műszaki terveit – elfogadtatás a lakossággal, forrásgyűjtés és szakaszolás a megvalósításhoz.

Felülvizsgálni a Helyi Építési Szabályzatot és a Települészerkezeti Tervet, különös tekintettel a beépíthetőség kérdéseire.

A kereskedelem problémáinak megoldása, még ha az nem is önkormányzati feladat. (Nem adjuk fel a reményt abban a kérdésben, hogy a CBA ügy még tárgyalható és a többség számára elfogadható megoldás tud születni. Tekintsünk vissza az elmúlt 5 évre és gondoljuk végig mennyit változtak a bevásárlási szokásaink. Ebből az aspektusból nem olyan nehéz elképzelni, hogy 5-10 év múlva, már alig járunk majd nagy kereskedelmi központokba, még több dolgot vásárolunk be online rendeléssel és kényelmes házhozszállítással. Nagykovácsi élelmiszer üzletét a jövő igényeinek építsük úgy, hogy értékes települési területeinket jól átgondoltan használjuk fel. )

Környezet – klímavédelem – fenntartható települési életközösség. Ezek megkerülhetetlen kérdések. Településünk sok megoldatlan feladattal áll szemben: régi hulladéklerakó rendezése, szelektív hulladékgyűjtés javítása, fűtéskorszerűsítések kiterjesztése a völgy levegőminőségének védelmében, közösségi kertművelés és edukáció a fenntarthatóságnak megfelelő kertek kialakítása érdekében, környező településekkel való tájkapcsolatok ápolása, korszerű energiatakarékos megoldások bevezetése, OKOS településüzemeltetési modellek, állattartás 21. századi követelményei, felelőssége kiemelése.

Útkapcsolat Budapest felé – a legsúlyosabb kérdésünk, amelynek megoldása komplex megközelítést, széleskörű összefogást és egyeztetést igényel a többi agglomerációs településsel és a főváros vezetésével. A kérés nem lehet egyirányú, vállalásokat nekünk is tennünk kell és azokat meg kell valósítani: korlátozott építkezési lehetőségek, P+R parkolás, helyi munkahelyteremtés és intézményi kínálat bővítése, az ingázás indokának csökkentése.


Ha szimpatikusnak találja elképzeléseinket, akkor kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!


Összekovácsoló Egyesület

Összekovácsoló egyesület

ÖsszeKOvácsolódó független nagykovácsi lakosok vagyunk, akik jókedvvel, sok együttérzéssel és azzal a szándékkal indultunk el, hogy a közösen megfogalmazott célok megvalósításában széleskörű együttműködésre találjunk a településen és tágabb környezetünkben.

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők

Hírlevél feliratkozás

Iratkozz fel hírlevelünkre, hogy értesülj a legúljabb eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!