Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

Nagykovácsinak ma valójában nincs jövőképe, nincsenek előre építkező megoldásai sem a lakossági növekedésből várható további kihívásokra, sem a jelen nehézségeire.

Helyi vállalkozásokra és szakmai alapokra épített fejlődés

Nagykovácsinak ma valójában nincs jövőképe, nincsenek előre építkező megoldásai sem a lakossági növekedésből várható további kihívásokra, sem a jelen nehézségeire. Nem gondoljuk ugyanis jövőképnek azt a mondatot, hogy kirakjuk a megtelt táblát. Különösen akkor nem, amikor épp azok mondják ezt, akik valójában csak a látszatát tartották fenn idáig az aggodalmuknak, tényleges tetteikben éppen az ellenkezőjén dolgoztak.

Nehéz feladat ez, mert egy agglomerációs település mindig felemás helyzetben van. Lakói a közeli városban élik hétköznapjaik nagy részét, mást keresnek ott és mást keresnek otthonukban. Nehéz összegyűjteni az azonos érdekeket, megtalálni a közös hangot.

Mi erre szeretnénk vállalkozni: MEGTALÁLNI A KÖZÖS HANGOT, MEGFORMÁLNI A JÖVŐKÉPET ÉS TENNI ÉRTE KÖZÖSEN, HOGY MEG IS VALÓSULJON.

Milyen ez a település?
Hogyan fogad?
Milyen otthont ad?
Milyen akar lenni?
Mi akar lenni?

Ezekre a kérdésekre közösen kell választ találnunk ahhoz, hogy a konszenzussal létrejövő NAGYKOVÁCSI ARC-ot mindannyian képviselni tudjuk mindennapi döntéseinkben és tetteinkben. Ettől leszünk erősek és fejlődőképesek, ettől lesz igazi otthonunk Nagykovácsi.

Hogyan? Párbeszéddel, közös platformokkal, nyílt és átlátható vezetéssel, vállalkozóbarát és gondoskodó önkormányzattal: rendszeres lakossági és vállalkozói fórumokat szervezünk, a költségvetés átláthatóságával betekintést adunk a gazdálkodási keretekbe és azok kitöltésébe, új beruházások lakossági egyeztetése, stb. Építkezések korlátozása

Nagykovácsi megtelt - hirdeti újabban a polgármester.

A valóság az, hogy folyamatosan telik és egyelőre nem látható, hogy ezt bármi is megállíthatná, vagy korlátozná. A 2019-ben hozott szigorított HÉSZ szabályok nem hozták meg a megfelelő eredményt. A telkek intenzív beépítése továbbra is folyamatban van, a HÉSZ előírásait a helyben szokásos tervező ügyesen kitrükközi: a legújabb házak között ugyanúgy megtaláljuk a nyaktaggal összekötött épületeket, így rejtik el a HÉSZ-ben nem engedélyezett több lakást egy telken. A jelenlegi önkormányzat mindezt tehetetlenül nézi és hagyja.

Nagykovácsi egyik legfontosabb és egyben legnehezebb kérdése ma az, hogy milyen eszközeink lehetnek arra, hogy megakadályozzuk a tájidegen és az ingatlanüzlet hajszolásával létrejövő beépítéseket. Hogyan tudjuk elérni, hogy ne épüljenek lakóparkok, hogy valóban egy telken egy ház épüljön, hogy korlátozni tudjuk a lakásszám irreális növekedését. Legfőképpen véget kell vetni annak a főépítész által képviselt szemléletnek, hogy a hagyományos telekosztású régi falurészen esetleges telekalakításokkal sűrítsék a beépítést, illetve hogy a Kossuth Lajos utca megteljen társasházakkal. Ésszerű építési korlátokat kell hozni a hegyi területek beépítésénél, hiszen egyre súlyosabb gondokat okoznak a megoldatlan vízelvezetési kérdések, az egyre több burkolt felület kialakulása miatt létrejövő problémák, az utcán parkoló autók, a vízellátás nehézségei szemben az öntözőrendszerekkel és medencékkel, továbbá a nagyteljesítményű hőszivattyúk elhelyezési szabályainak pontosítására is szükség van.

A Kecskehát lakóterület megvalósulása hosszú távon elkerülhetetlennek látszik. A települési érdekek védelme azt kívánja, hogy szükséges a korábbi döntések alapos felülvizsgálata, a kölcsönös őszinte egyeztetések a felek között, annak érdekében, hogy feltárhatók legyenek Nagykovácsi “védekezési” lehetőségei. Nem akarunk olyan terheket magunkra venni, melyek elviselésére sem megfelelő eszközeink, sem infrastruktúránk és területünk sincsen - közlekedési nehézségek fokozódása várható előnytelen helyzetbe hozva ezzel Nagykovácsit, közműhálózatok kapacitásának elégtelensége feltételezhető (most sincs elegendő víz bizonyos időszakokban), településüzemeltetési feladatok megnövekedése a fenntartási költségeket is jelentősen megemeli, ellátási kötelezettségek jelentkezése költségnövelő tényező és kapacitáskérdéseket is felvet (bölcsőde, óvoda, iskola, egészségügy, szociális ellátás).

Településfejlesztés - helyi vállalkozások bevonása - Hozzuk haza vállalkozásainkat!

Mivel a fejlesztési források korlátosak, fontos, hogy a lakossággal közösen fektessünk le bizonyos szabályokat (pl. annak pontozását, milyen sorrendben kerüljenek az utcák felújításra, vagy hogyan kezeljük a közterületek használatát, a parkolási anomáliákat, stb.) Szeretnénk kialakítani a helyi vállalkozások létrejöttét ösztönző és a vállalkozások “nagykovácsi-barát” működését támogató adórendszert, hiszen a vállalkozók vállalják mindig a legnagyobb kockázatot értünk, a közösség ellátásának érdekében. Ők biztosíthatnak munkahelyeket, és sok esetben ők az arcai a településnek, amikor az ide érkező látogató betér egy ebédre, vagy vásárol valamit a helyi különleges és jól felszerelt üzletekben, netán ellátogat egy orvosi kezelésre, vagy egy kiemelkedő sportórára… Óriási tudás és kapacitás halmozódott fel a településünkön, amelynek csak nagyon kis hányadát használjuk helyben. Építsünk erre, hozzunk létre egy “brainbankot” (közös ötletek tárát), a helyi termékek és szolgáltatások értékelési rendszerét, a bizalmat értékeink iránt. Legyen nagykovácsi vállalkozói bál és alapítsuk meg az év vállalkozói díját.

Munkalehetőségek támogatása a településen

Szükségünk van több munkahelyre, hogy az édesanyáknak éppen felnövő gyermekük mellől ne kelljen messzire menni dolgozni, hogy egyre kevesebben kényszerüljünk arra, hogy naponta járjunk be a városba. A mai technológiai lehetőségek és a covid felismerései megtanítottak minket az otthondolgozás lehetőségeire. Át kell gondolni az Inkubátorházunk célorientált hasznosítását - elsősorban a település arculatához és célrendszeréhez igazodó vállalkozásoknak adjunk helyet, elérhető áron. (környezetvédelem, energetika, szakmai központ “hub”). Értékelnünk és támogatnunk kell a helyi munkahelyteremtő vállalkozás indítást.

Kirándulók, turisták fogadása

Elkerülhetetlen trend a városi kiránduló turizmus erősödése és ennek egyik célpontja Nagykovácsi környezete. Fel kell készülni ennek fogadására, amelybe a vállalkozók bevonhatók, hiszen érdekeltek. Tevékenységük, fejlődésük koordinációja szükséges a települési céloknak megfelelően.

Helyi egészségügyi feltételrendszer fejlesztése

A közelmúltban nagy változások történtek a háziorvosi ügyeleti rendszerben, az állam erősen központosította az ellátási hálózatot, korlátozva ezzel a lehetőségeket. Településünk valós igényeit fel kell mérni a lakosság, háziorvosi és védőnői hálózat bevonásával, a működés anomáliáit fel kell tárni. Ezt követően kell kidolgozni egy megfelelő ellátásfejlesztési tervet, melyhez a források megtalálása is szükséges. Budaőrs és más települések példáján látható, hogy ez a feladat megvalósítható, de szükség van hozzá saját település erőforrások bevonására is.


Ha szimpatikusnak találja elképzeléseinket, akkor kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!


Összekovácsoló Egyesület

Összekovácsoló egyesület

ÖsszeKOvácsolódó független nagykovácsi lakosok vagyunk, akik jókedvvel, sok együttérzéssel és azzal a szándékkal indultunk el, hogy a közösen megfogalmazott célok megvalósításában széleskörű együttműködésre találjunk a településen és tágabb környezetünkben.

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!