Kérjük, hogy adományával támogassa működésünket! - Tovább a támogatáshoz »

A téma jelentős részben edukációs tevékenység! Fontos lenne, hogy mind a lakosság, mind az itt működő vállalkozások tisztában legyenek azzal, mik a kötelezettségeik.

Környezettudatos település működtetés

Nagykovácsi a „főváros lélegzete”

Településünk arculatát, brandjét , sőt lehetőségeit is meghatározza ez a tény.

Ez nem csak azt jelenti, hogy minél többet teszünk a legnagyobb szennyező forrás, a szilárd tüzelés visszaszorítása érdekében, vagy igyekszünk minimalizálni a közlekedési terhelésből fakadó szennyeződést, hanem a jelenben és a jövőre tekintve további nagy felelősséget is jelent mindannyiunk számára. Például, abban a tekintetben, hogy milyen turisztikai potenciál rejlik ebben a kijelentésben? Hogyan építhetjük fel a turizmus üzletágat, ami Nagykovácsi számára jövedelmet tud hozni? Mekkora mértékű az a turizmus, ami még nem rontja el otthonunk otthon érzetét?

Nagykovácsi falusias megjelenése a közelmúltban fokozatosan kertvárosi lakókörnyezetté alakult. Kertjeink elsősorban díszkertek, másodlagos szempont vagy jellemzően az sem, hogy legalább kis részét művelés alá vonjuk. A klímaváltozás azonban egyre inkább ráébreszthet minket egy természetbarátabb kertkialakításra és a kertművelés örömeinek megismerésére. Ebben nagy támaszunk lehet, a Kasvirág Közösségi Kert, mely tág horizontú tudásbázisként segíti már ma is a kertészkedés iránt érdeklődőket.

A leglényegesebb kérdés az, hogyan tiszteljük és védjük táji örökségünket, hogyan őrizzük meg “kapott” természeti környezetünket utódainknak? Azt gondoljuk, hogy létre kell hozni egy mindenkire vonatkozó “településközösségi szerződést”, melyben deklaráljuk természeti környezetünk érinthetetlenségét és védelmét és az ebben való közös kiállást és tevékenységet. Egy ilyen szerződés lehet az alapja minden olyan kérdés megválaszolásának, mely “a civilizáció újabb behatolásaként” értelmezhető. Ebben a kérdéskörben is fontosnak tartjuk a térségi együttműködést közigazgatási szomszédainkkal és az itt működő szervezetekkel.

Településüzemeltetés is együttműködési alapokon

A településüzemeltetést az önkormányzat saját szervezete által végzi, elsősorban a NATÜ látja el ezeket a feladatokat. Sok feladat hárul a lakosságra is, amelyben meglehetősen megoszlanak az elképzelések és megvalósítások:

   a közterület közterület, még ha a saját ingatlanunk előtt is van
    amit nekünk kell karbantartanunk, azt karbantartjuk
     a szolgáltatók dolgát (szemetesek, hóeltakarítók) nem hátráltatjuk, együttműködünk velük

    A NATÜ feladata, hogy nyitott szemmel járjon, a jó gazda módjára figyelje, hol mit kell/lehet javítani.

    Rengeteg úthiba, eltömődött vízelvezető, lerakott zöldhulladék van, amelyekkel senki nem csinál semmit. Ezeket folyamatosan jelezni kellene és érezniük kell a lakosoknak, hogy az önkormányzat együttműködő ebben a kérdésben. Mindemellett segíteni szükséges azt a folyamatot is, hogy szokjunk rá a környezetünk rendben tartására - nem csak telken belül- továbbá, hogy a gazdátlannak tűnő terület nem szemétlerakó.

    Az erdőszéli helyeken rengeteg az állatkár, sokan hulladéklerakónak használják azokat a részeket. Tárgyalni szükséges a Pilisi Parkerdővel a vadveszély visszaszorításának megoldásairól.

    A csapadékvíz fenntartható kezelése, az elvezetés megoldása, a meglévő árkok folyamatos karbantartása még sok helyen nem megoldott, nem kielégítő. Ennek megoldása és az utak állapota szorosan összefügg, egyik nem kezelhető a másik nélkül.


    Ha szimpatikusnak találja elképzeléseinket, akkor kérjük, hogy ossza meg ismerőseivel!


    Összekovácsoló Egyesület

    Összekovácsoló egyesület

    ÖsszeKOvácsolódó független nagykovácsi lakosok vagyunk, akik jókedvvel, sok együttérzéssel és azzal a szándékkal indultunk el, hogy a közösen megfogalmazott célok megvalósításában széleskörű együttműködésre találjunk a településen és tágabb környezetünkben.

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők
Támogató partnerünk - CiNKe

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy értesüljön legúljabb híreinkről és eseményeinkről.

Sikeresen feliratkozott!
Köszönjük!