Múzeumi Szombat helyszínek

Kilenc helyszínen várjuk tehát az érdeklődőket 2023 április 22-én szombaton délelőtt 10 és délután 5 óra között.(Ebédszünet 12.00-14.00)

Jöjjenek, sétáljanak Nagykovácsiban, látogassanak el a helyszínekre és gyönyörködjenek mindabban a sok csodában, amely településünkön megtalálható! És gondoljanak arra is nyugodtan, hogy vendéglátóhelyeink útközben jó szívvel fogadják a megpihenni vágyókat. 
 

Helyszínismertetők

Német Nemzetiségi Emlékszoba
Helyszín: Kossuth Lajos utca 64.
2006. októberében, pontosan 15 évvel ezelőtt azzal a szándékkal és feladattal alakult meg Nagykovácsiban a Német Nemzetiségi Önkormányzat, hogy „jó gazdaként” őrizze a település sváb múltjának örökségét, emlékeit, épített és kulturális értékeit, életre keltse hagyományait. További részletekért kattintson ide »

Kálvária-kápolna
Helyszín: A Zsírohegyi út és az Erdősétány utca találkozásánál
A Kálvária-kápolnát Csereney plébános építette Szűz Mária 7 fájdalma tiszteletére. 1831-ben, a kolerajárvány idején fogadalmat tett a község arra, hogy kálváriát épít. További részletekért kattintson ide »

Római kori befalazott kövek
Helyszín: Nagykovácsi Nagyboldogasszony-templom - Kossúth u.
A Római Birodalom Nagykovácsi területére is elért. A Fehér út Nagykovácsi – Perbál között kanyarog, hajdanán római kori útvonal volt, de a Brigetiumból (Szőnyből) Óbuda felé vezető római útról is vezetett egy leágazás a Remete-szurdokon át. További részletekért kattintson ide »

Szent Sebestyén kápolna
Helyszín: A Kastély hátsó bejáratánál a Sebestyén domb felől
Az Úr 1737. esztendejében a pusztító pestisjárvány elmúltával a katolikus hívek fogadalmi kápolnát emeltek Nagykovácsiban. 1868-ban átépítették. A későbbiekben itt, a szabad ég alatt tartották a nagymisét Nagykedden és Pünkösd hétfőjén. További részletekért kattintson ide »

Öregiskola
Helyszín: Kossuth Lajos utca 78.
Közösségi ház és könyvtár - Megtekinthető tárlatok További részletekért kattintson ide »

SzívTér Kastélya Galéria - Ásványgyűjtemény
Helyszín: Kossuth Lajos utca 16.
Európában Nagykovácsiban látható a világ harmadik legnagyobb ÁSVÁNYGYŰJTEMÉNYE, amely az itt élő Névai András magángyűjteménye. További részletekért kattintson ide »

56-os emlékszoba
Helyszín: Kossuth Lajos utca 64.
A fő utca egyik legelhanyagoltabb, igazán méltatlan állapotban lévő háza újulhatott meg az ’56-os Emlékszoba kialakításával 2016-ban. Javításra került a tetőszerkezet, új nyílászárók kerültek behelyezésre és a leginkább hirdetőtáblának használt barna fakapu is új színt kapott, a fa díszítésekkel és az ablakokkal azonosat. További részletekért kattintson ide »

Teleki-Tisza-kastély
Helyszín: Teleki-Tisza-kastély
A fővároshoz közeli Nagykovácsi területe a 18. században a Wattay család birtokában állt, később házasságok révén a Róth, a gróf Teleki, majd a Tisza családok kezére került. Az erdőség közepén az 1830-40-es években épült fel egy klasszicista stílusú rezidencia, amelyet később többször bővítettek, átalakítottak. További részletekért kattintson ide »

Vezetett kirándulás a Budai Tájvédelmi Körzetben
Helyszín: Indulás 10:30-kor a Kálvária kápolnától
Nagykovácsi, Pilisszentiván és Piliscsaba községek által határolt terület, a Szénás-hegycsoport kiemelkedően értékes, fokozottan védett része a Budai Tájvédelmi Körzetnek. További részletekért kattintson ide »

A rendezvény támogatói és együttműködő partnerei

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők