Német Nemzetiségi Emlékszoba - Helyszínismertető

2006. októberében, pontosan 15 évvel ezelőtt azzal a szándékkal és feladattal alakult meg Nagykovácsiban a Német Nemzetiségi Önkormányzat, hogy „jó gazdaként” őrizze a település sváb múltjának örökségét, emlékeit, épített és kulturális értékeit, életre keltse hagyományait.
Helyszín: Kossuth Lajos utca 64.

Ennek szellemében tettük, amit tudtunk. Pótoltuk a Kálvária domb hiányzó 3. keresztjét, felújításra került a Telki úti Kőkereszt, újra áll a Pásztorkereszt, karácsonykor a Templom téren a Betlehem. Minden hónap első szombatján szervezésünkben termelői piac várja a vásárlókat, életre hívtuk és 4 évig szerveztük a Nagykovácsi „Búcsú” ünnepet. Figyelemmel vagyunk a temetői sváb sírokra, tartjuk az elűzöttekkel a kapcsolatot… a jelenleg folyamatban levő katolikus templom felújítása is közreműködésünkkel történik.
Nemzetiségi közösségünk mindig részt vesz a település közösségi rendezvényein.

Nagy hiányt pótolt, régi kívánságunk valósult meg azzal, hogy a települési Önkormányzat rendelkezésünkre bocsátotta a Kossuth L. utca 64. szám alatti épület jobb szárnya (NAMI) végén levő elhanyagolt, lepusztult állapotban levő - eredetileg gazdasági célokat szolgáló - 25 m2 helyiséget és abból nyíló 30 m2 alapterületű boltozatos pincét.

Elszántságunk, nagyon sok munkánk eredményképpen került átadásra a két felújított, és új funkciót nyert helyiség, mint nemzetiségi emlékszoba és közösségi tér.

A pénzügyi fedezetet a települési önkormányzat, kormányzati támogatás és nemzetiségi önkormányzatunk költségvetése biztosította. Azonban nem valósulhatott volna meg civil támogatások nélkül a most látható állapotában. Köszönetünket fejezzük ki ezúton is: Breier Lászlónak, Kiszel Istvánnak, Dr. Deák Józsefnek, Éles Péternek, Gagán Istvánnak, Guba Istvánnak, Balogh Istvánnak és Bereczky Tamásnak. Megszámlálhatatlan munkaórát töltöttek munkával készülő „otthonunkban” közösségünk tagjai, Dr. Kohut József, Karlik Antal, Baranyai Olivér, Guba István, Ilovai József. Köszönet érte, s köszönet mindazoknak, akik segítő kezet nyújtottak ahhoz, hogy október 16.-án birtokba vehettük.

Az emlékszoba berendezései, tárgyai, falfestménye kis betekintést engednek Nagykovácsi sváb múltjába, rövid eligazítást adnak 250 éves történelmükben. A pincében elhelyezett tablók képei az elmúlt 15 év közös munkáját, élményeit örökítik meg.

Érdemes betérni azoknak, akiket érdekel lakóhelyük múltja és gyökerei. 

Megközelíthetőség

Német Nemzetiségi Emlékszoba 
Kossuth L. u. 64.
( a nagy kapun belépve, a jobb oldali szárny végén)

A rendezvény támogatói és együttműködő partnerei

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők