Római kori befalazott kövek - Helyszínismertető

A Római Birodalom Nagykovácsi területére is elért. A Fehér út Nagykovácsi – Perbál között kanyarog, hajdanán római kori útvonal volt, de a Brigetiumból (Szőnyből) Óbuda felé vezető római útról is vezetett egy leágazás a Remete-szurdokon át.
Helyszín: Nagykovácsi Nagyboldogasszony-templom - Kossúth u.

A faluban és határában talált leletek szerint a község mai területén egykor a közeli római katonai táborok, polgárvárosok (Óbuda, Aquincum) tisztjeinek, jómódú polgárainak villatelepülése volt.

A katolikus plébánia (paplak) templom felőli oldalában, nyáron a közel 250 éves nagykovácsi odvas hársfa lombjának takarásában, télen tisztán kivehetően láthatjuk a nagykovácsi római kori leletek egy részét. A leletek feliratos kőemlékek, melyeket a sváb szőlőtelepítők találtak a Nagyszénás déli lábánál 1842-ben. Az akkori plébános, Csereney József - aki az utókorra is gondolt- falaztatta be arra a helyre, ahol ma is láthatjuk: a plébánia templomkerti homlokzatába, a bejárattól jobbra. Így ezeket az emlékeket azóta is bármikor megnézhetjük, itt vannak a közelünkben, nem egy poros raktárban szomorkodnak.

A kőemlékek egyike egy oltárkő, Jupiter istennek szentelve, fogadalomból állította valaki, a személye nem ismert. 

A homokkőből faragott sírkő, egy fiatalon elhunyt lány, COMATIMA emlékére készült. A felirat szerint egy szomorú édesapa állíttatta a lánya emlékére. Ez a kő álló alakú, jól olvasható rajta a COMATIMA felirat, kivehető a szalagos koszorú mintája. A lány mindössze 16 évet élt. Milyen lehetett ez az ifjú lány, aki az egykori Aquincum város nyaralónegyedében, itt Nagykovácsiban időzött? Látta-e a sváb szőlőültetvények telepítésének helyéről, ahonnan ezek a leletek előkerültek, az egykori villájuk kertjéből a János-hegyet?

Múmiaportré Stephen Ellcock által, talán ő Comatima.

A másik sírkő budai mészkőből készült, felirata szerint két egyévesen elhunyt, feltehetően ikergyermekeknek állították a szüleik. Ez a kő a felirat alapján pontosan datálható, mivel megnevezi az akkori konzulokat, ami a római időszámítás alapja volt. Ezek szerint a követ i.sz. 217-ben, Praesens és Extricatus consulok idején állították.

A kő lefordított szövege az alábbi:
„Lucius Septimus Julianus egyéves és Lucius Septimus Caesianus egyéves gyerekeknek gondoskodva állította Septimus Celer az Acquincumi Colonia hat férfiainak egyike és Aurelia Caenusa, igen kedves gyermekük szülei. Elhelyezték Praesens és Extricatus konzulságának idején.”

A föld bizonyosan rejteget római emlékeket ma is, a Kossuth utca 54. szám alatti építkezésen 1984-ben is került elő egy Augustus római császárt ábrázoló érme. 1925-ben a főtéren az emlékmű alapozásánál két méter mélyről egy római koporsó került elő, amelyet a feljegyzések szerint a régi iskola, a mai Öregiskola padlására vittek. A sírban található eszközök, közöttük egy szép zöldmázas korsó is a Nemzeti Múzeum gyűjteményébe került. 

Augustus érmék
 

Szerző: G. Furulyás Katalin

A rendezvény támogatói és együttműködő partnerei

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők