Szent Sebestyén kápolna - Helyszínismertető

Az Úr 1737. esztendejében a pusztító pestisjárvány elmúltával a katolikus hívek fogadalmi kápolnát emeltek Nagykovácsiban. 1868-ban átépítették. A későbbiekben itt, a szabad ég alatt tartották a nagymisét Nagykedden és Pünkösd hétfőjén.
Helyszín: A Kastély hátsó bejáratánál a Sebestyén domb felől

Ezt az eredeti kápolnát a talajvíz annyira megrongálta, hogy 1900-ban a hívők adakozásaiból az eredeti kápolna helyén egy újat, nagyobbat építettek.

Közel száz évvel később, a kilencvenes évek elején a Nagykovácsi Polgári Egylet indított mozgalmat a kápolna restaurálásáért az Alapítvány Nagykovácsiért támogatásával. A kápolna akkor a Teleki-Tisza kastély kerítésén belül volt és csak a kastélykert felől lehetett megközelíteni.  Az egyik ötletgazda, kezdeményező, Zombori Lajos volt. A másik főszereplő néhai Deme Zoltán, aki hihetetlen elszántsággal, energiával szervezte, fogta össze a kápolna felújítási munkálatait. A munkálatok a kerítés áthelyezésével kezdődtek, hogy a kápolna újra szabadon megközelíthető legyen. A kápolna előtere a „külsős” Vadász György, Ybl-díjas építész ötlete volt. Az épület eredeti állapotában nem volt előtető. Ezzel a megoldással a kis belső terű épület használható méretei megnőttek. Morvay Zsuzsa keramikus művésznő a kápolna belsejébe oltárt, keresztelő kutat, feszületet és más díszítő elemeket készített. Külsejét és belsejét "cifra ház" jellegű burkolattal borította be. A kápolna belső falát díszítő, Szent Sebestyén életét ábrázoló festményeket Vladár Csaba festőművész készítette.

Deme Zoltán kitűnő szervezése nyomán több helybeli szakember vállalt igen fontos felújító munkát. Az 1994 júniusában kezdődött, szinte példátlan mozgalomban sok nagykovácsi polgár vett részt, ki kétkezi munkával, ki pénzbeli adományokkal járult hozzá ahhoz, hogy a kápolnát mai formájában láthassuk. A segítők és közreműködők neveit a kápolna falában elhelyezett kis kerámia táblák őrzik. Az ünnepélyes átadásra 1994. augusztus 21-én 11 órakor került sor.

A rendezvény támogatói és együttműködő partnerei

Együttműködő szervezetek

Támogató partnerünk - NATE - Nagykovácsi Természetvédők